Kontakt

blog kulinarny

Mazurek z bezą i czekoladą

Po przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać ; ) W oko wpadł mi kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem ; ) To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie …; D Polecam!!!


Mazurek z bezą i czekoladą
Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:

  • 2 białka (wielkość L)
  • 100 g drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Ponadto:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego : )


Wielkanocny mazurek z bezą i czekoladą
 


Mazurek z kokosową bezą i czekoladą
 


Mazurek z bezą

Wielkanocne Smaki - edycja V
Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 kwietnia, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

34 komentarzy

  1. Aga

    Piękne zdjęcia, a mazurek efektowny i na pewno pyszny!

    1. Marta

      Zdecydowanie! pyszny i prosty do przygotowania 🙂

  2. Beti

    To teraz już nie wiem co upiec na święta… wsyztsko takie pyszne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło i mam nadzieję, że się pochwalisz na co się zdecydowałaś 🙂

  3. Karo

    Musi być pyszny 🙂

    1. Marta

      Osobiście potwierdzam 🙂

  4. Wygląda genialnie! Chyba się skuszę 🙂

    1. Marta

      Zapraszam serdecznie 🙂

  5. ojjjjj, no i co mam Ci napisać??
    Fantastycznie to wszystko wygląda, masz rękę, widać na km! i do tego jesteś takaaaaa szczupła;p
    :*

    1. Marta

      Dziękuję!!!! :***

  6. Aśka

    Nigdy mazurka nie robiłam, a z tego co widzę to chyba nie takie trudne? może w tym roku się odważę 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, to jedno z prostszych ciast, nie ma się czego bać – powodzenia 🙂

  7. Basia

    Piękny, aż ślinka cieknie do komputera 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Aneta

    Królował na naszym Świątecznym stole – kolejny pyszny przepis dzięki.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Tita

    Takie mazurki to mogę jeść cały rok 🙂 następnym razem po prostu powiem rodzince, że robię tartę i każdy będzie równie zachwycony 😉

    1. Marta

      Świetny pomysł 🙂

  10. Asia

    Najlepszy mazurek jaki jadłam 🙂 a jadłam wiele…

    1. Marta

      Super, też go uwielbiam 🙂

  11. Kalka

    W zeszłym roku robiłam Twój kajmakowy i byl pyszny, więc teraz kolej na to cudo 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ten na pewno też przypadnie do gustu 🙂

  12. Poczatkujacakucharka

    Chcialabym tylko zaznaczyc, ze jest napisane ze beze sie robi z dwoch jajek a powinno byc bialek, dla laika w kuchni to moze byc kluczowe, no i rzuca cien na profesjonaliste.
    Wesolych Swiat.

    1. Marta

      Dziękuję za wyłapanie tej pomyłki, tak to jest pisząc posty w nocy 🙂 Oczywiście, że chodziło o białka, wszystkiego dobrego na Wielkanoc! 🙂

  13. Kama

    Robiłam w zeszłym roku i cała rodzinka zachwycona więc i w tym roku będzie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, my również go uwielbiamy 🙂

  14. Asieja

    Pycha polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  15. ryba

    Uwielbiam ten mazurek 🙂 pieczę któryś raz i nie tylko ja bo pół rodziny już go zna ode mnie 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Konstacja

    Hit naszej Wielkanocy pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top