Kontakt

blog kulinarny

Mazurek z białą czekoladą

To już ostatnia porcja wielkanocnych wypieków w tym roku ; ) Mazurki skradły moje serce i na pewno na stałe zagoszczą na naszym świątecznym stole. Tym razem zdecydowałam się na krem z mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i migdałów, całość przełamałam porzeczkowym dżemem. Wyszło pysznie, zachęcam do wypróbowania nie tylko z okazji Wielkanocy : )


Mazurek

Składniki na kruchy spód (tortownica – średnica 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko ( z jajka wielkości L)

Mąkę wsypać do miski, dodać zimne masło, posiekać razem nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinięte w folię spożywczą, przełożyć do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód oraz wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • garść wiórków kokosowych i migdałów
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Białą czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 1 łyżce ostudzonej czekolady. Dodać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać szpatułką. Na przestudzone kruche ciasto rozsmarować dżem, a następnie nałożyć krem z białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 kwietnia, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

22 komentarzy

  1. Uwielbiam dżem porzeczkowy! Musi pysznie smakować pod taką czekoladowo-kokosową „przykrywką”, mniam 🙂

    1. Marta

      Dżem porzeczkowy również uwielbiam, zwłaszcza jako dodatek do ciasta nie ma sobie równych 🙂

  2. Kacha

    Zapowiada się pysznie.

    1. Marta

      Polecam, warto 🙂

  3. nooo, dobrze, że już PO…..teraz tylko soki świeże, sałatki, mięso z grilla, ojk ojk ojk 😀

    1. Marta

      Jeszcze we wtorek myślałam, że teraz to nawet ja nie mam ochoty nic upiec… ale wczoraj w lodówce znalazłam zalegający twaróg i jest sernik.. ;P mięso z grilla musi poczekać 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, miło mi, że przepis się podoba 🙂

  4. gin

    Mmm, wygląda kusząco 🙂

    1. Marta

      Polecam, pycha! 🙂

  5. Aga

    Uwielbiam takie połączenie smaków!

    1. Marta

      Ja również 🙂

  6. Marta W.

    Robiłam go w zeszłym roku i teraz też nie zabraknie 🙂 pycha!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gośka

    Wyszedł idealnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Aga

    Mazurek jest super polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top