Muffinki bananowe

Choć uwielbiam banany, rzadko używam ich do wypieków (może poza kopcem kreta : ), ale kiedy zobaczyłam muffinki p. Pawła, od razu zabrałam się za przygotowania. Niestety nie miałam wszystkich potrzebnych składników, więc zastąpiłam mleczną i deserową czekoladę, czekoladą białą, ale i tak wyszły pyszne. Mam nadzieję, że od teraz banany częściej zagoszczą w moich przepisach, może nawet odważę się w końcu przygotować bananowy chlebek, do którego zabieram się już kilka lat…! ; )

Bananowe muffinki

Składniki (12 sztuk):

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Banany obieramy i miażdżymy np. tłuczkiem do ziemniaków. Jajka miksujemy wraz z cukrem trzcinowym. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy do zgniecionych bananów i mieszamy. Do bananowej masy dodajemy przesianą mąkę, mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, jajka ubite z cukrem oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C – termoobieg przez 20-25 minut (lub 170 C bez termoobiegu). Dekorujemy plasterkami bananów.

Smacznego : )

Komentarzy: 10

  1. 6 lipca 2013 / 10:03

    muffinki wyglądają bosko;)
    ja uwielbiam banany w wypiekach, chlebek bananowy ci polecam, robiłam z orzechami i dla mnie to najlepsza wersja:)

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2013 / 14:23

      Aniu w takim razie chyba skuszę się na Twój przepis 🙂

  2. 6 lipca 2013 / 10:38

    Wiesz że uwielbiam muffinki:). Wyglądają świetnie i pewnie jeszcze ;lepiej smakują:). Ja w weekend robię z agrestem i kruszonką:D

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2013 / 14:22

      Monika wiem i podziwiam Cię, że tak często je robisz! 😀 lekko kwaśny agrest i słodka kruszonka, ale to będzie pyszne!!! 🙂

  3. styloova
    6 lipca 2013 / 18:26

    Skoro masło roztapiamy to chyba nic się nie stanie, jak zamiast niego użyję oleju rzepakowego? Olej jest zdrowszy dla serca 😉

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2013 / 20:04

      Ostatnio zaczęłam również doceniać olej, jeśli chodzi o wypieki 🙂 daj znać jak się udały! 🙂

  4. Luka
    6 lipca 2013 / 19:25

    Wyglądają cudnie, banany i czekolada, to musiały wyjść pyszne, na pewno zajrzę do ,kuchni lidla, 🙂

  5. 6 lipca 2013 / 22:03

    Pycha, ja też wykorzystuję rzadko banany, trzeba to zmienić!

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2013 / 22:11

      Koniecznie 🙂

Skomentuj Szwagierka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 4 =