Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Muffinki jogurtowe

Przepis na te pyszne, delikatne muffinki otrzymałam od mamy, która znalazła go w Głosie Wlkp. ; ) Są idealnie wilgotne, w smaku przypominają odrobinę serniczki. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki potrzebne do przygotowania zapewne przeważnie mamy pod ręką. Polecam!


Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego, użyłam typu greckiego
  • 100 g roztopionego masła

Suche składniki mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy składniki mokre i dodajemy je do suchych. Całość ponownie mieszamy i nakładamy do papilotek. Można dodać nutelę, kawałki owoców, czekolady, konfitury itp. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 – 3o minut.

Smacznego : )

 




Autor: Marta Pękalska

41 komentarzy

  1. bad_girl

    Fajowskie, wygladaja troche jak serniczki, w smaku podobne?

    1. Marta

      Dokładnie tak, przypominają serniczki :)

  2. Piękne i widać, że są przepysznie :)

  3. podoba mi się, że szybko można je zrobić no i składniki faktycznie są pod ręką- myślę, że jutro zrobię je na podwieczorek – dzięki wielkie za przepis :))

  4. Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

    1. Marta

      Super, dziękuję :)

  5. Mary_Lu

    Namówiłaś mnie!! Dziś zrobię je!!!

  6. marta

    Mam nadzieję, że zasmakują :)

  7. Mary_Lu

    A jak sprawdzić czy już na pewno gotowe? Bo mi coś piekarnik szwankuje :) patyczek powinien być suchy?

  8. Mary_Lu

    dobra doczytałam że są wilgotne ufff to jednak mi wyszły :)

  9. wyglądają przeapetycznie!

  10. Marta

    Mary_Lu przepraszam za zwłokę, ale super, że się udały :D
    MartynCia polecam, są bardzo smaczne :D

  11. Ania

    Nominowałam Twój blog do Versinale Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie na bloga:)
    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2012/08/niespodzianka-nominacja.html

  12. Mary_Lu

    Dziś zrobiłam je po raz drugi do środka wsadzając gorzką czekoladę, są przepyszne!!!

  13. Marta

    Mary_Lu ostatnio robiłam z suszoną żurawiną – też super :D a z czekoladą pewnie jeszcze smaczniejsze :D

  14. Mary_Lu

    ja się martwię że zaczynam się uzależniać od nich :) Robię je po raz 3 i dziś nie dodałam wcale cukru a do środka wsadziłam po kawałku czekolady, zobaczę co to wyjdzie:) Chce uciszyć swoje sumienie że to wtedy nie będzie słodycz bo bez cukru:)

  15. Marta

    Daj znać, czy w takiej wersji będą ok, bo w weekend też szykuję powtórkę w Twojej wersji z czekoladą, a wiadomo bez cukru mniejsze wyrzuty sumienia :D

  16. Mary_Lu

    tak póki są ciepłe, to moje spostrzeżenia są takie, że mogłam dodać więcej czekolady gorzkiej i ciasto bez cukru jest tez dobrze, ja lube słodycze, nie koniecznie słodkie więc mi pasuje :)
    Ale chyba najlepiej to ćwierć szklanki cukru i do środka tafelek czekolady :) tak robiłam ostatnio i było najpyszniej :)

  17. Marta

    To metodą prób i błędów otrzymamy muffinki idealne:) będę robić tak jak polecasz, kusi mnie jeszcze wersja z jakimś musem z malin, albo konfiturą, bo ja słodkie wypieki uwielbiam :D

  18. Mary_Lu

    :) no to próbuj i dziel się swoimi osiągnięciami :) ja wiem że Ty lubisz słodkie wypieki, daje się zauważyć po blogu :D
    Serdeczności przesyłam,

  19. Irena

    Marta, przejrzałam Twój blog.
    Extra przepisy.Mogę śmiało powiedzieć, że jesteś wielka nie tylko w tym, o czym piszesz, ale i w…konfrontacji z rzeczywistością.
    Pyszności. Duża buźka. Czekamy na więcej delicji.Pozdrawiamy: ja, Leszek i Maciek.

    1. Marta

      Dziękuję i również pozdrawiamy! :)

  20. Madzia

    Ratunku!!!mi wychodzą jakieś zakalcowate,najpierw pięknie rosną a potem opadają(jeszcze w piekarniku):(((

    1. Marta

      Ale już podczas pieczenia Ci opadły? :( piekłam wiele razy i co prawda też mi opadały, ale dopiero po upieczeniu, nie miało to wpływu na smak :)

  21. Madzia

    tak podczas pieczenia opadają:(i mam wrażenie że w środku są surowe:(co ja źle robię?

  22. Marta

    A wstawiłaś je do już nagrzanego piekarnika? nic innego nie przychodzi mi do głowy ;/

  23. Madzia

    tak piekarnik był nagrzany do 180 C góra i dół

  24. Właśnie szukałam takiego przepisu. Zaraz będę przyrządzać.

  25. muffinki

    nie będą opadać jak dacie wiecej mąki. zamiast 1 szklanki dac 2. masa ma byc bardzo gęsta aż będzie ciężko spadać z łyżki. ja zrobiłam najpierw wg tego przepisu i wyrzuciłam bo wyglądaly jak surowe w srodku i opadły. jak dodałam mąki do pozostałej masy wyrosły idealnie

    1. Marta

      A jak wyszły w smaku? :) mi też trochę opadły, ale mimo to wyszły tak pyszne, że nie modyfikuję przepisu, bo żal poprawiać to, co tak nam smakuje tylko dla wyglądu :)

  26. Iza

    Ależ pysznie wygladaja, jak małe serniczki. Ja ostatnio wyprobowalam podobny przepis tylko z 1,5 szklanki mąki i mi zupełnie nie wyszly, gumowate, bez smaku prawie i strasznie przywarly do papilotek, tak ze nie mozna ich bylo oderwac (nigdy wczesniej zadne muffiny nie przywierały mi),mialam taka ochote na muffiny jogurtowe:( Poradzcie co moglam zroic zle? Robilam wedlug przepisy,jogurt naturalny gęsty, margaryna Kasia itd.

    1. Marta

      Iza u mnie też trochę przywierały i opadły (jak widać na zdjęciu; ) ale w smaku wyszły super! Może zamiast margaryny wypróbuj masło i dodaj trochę więcej mąki, tak jak u mnie ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + 7 =

Top