Kontakt

blog kulinarny

Muffinki z jabłkami

Przepyszne i zdrowe muffinki z jabłkami na mące orkiszowej z dodatkiem mojego ukochanego syropu klonowego, który dodaje im karmelowego koloru. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam!!!


muffinki z jabłkami


Składniki (12-13 babeczek):

  • 500 g jabłek (po obraniu 460g)
  • 220 g maki orkiszowej (pełnoziarnistej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 85 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Podzielić na dwie równe porcje, jedną z nich zmiksować na gładki mus, drugą pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Olej dokładnie wymieszać z syropem klonowym, jajkami, jogurtem, ekstraktem z wanilii i musem z jabłek. Przelać do suchych składników, ponownie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!


babeczki z jabłkami przepis


muffinki z jabłkami przepis


babeczki z mąki orkiszowej


muffinki z mąki orkiszowej przepis


orkiszowe muffinki przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 marca, 2017
Kategorie: Babeczki, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Muffinki, Zdrowa żywność

28 komentarzy

  1. Natalia

    No miałam nosa że nas zaskoczysz czymś pysznym w poniedziałek 🙂 pychota!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  2. Majka

    Twoje muffiny są bezkonkurencyjne, ostatnio namiętnie piekłam te z mascarpone 😉 Z jabłuszkami upiekę jak najszybciej się da, póki co powoli wychodzę z wyjałowienia pogrypowego 😔

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 życzę szybkiego powrotu do zdrowia u nas niestety to samo, ale przeszło właśnie na kolejnego członka rodziny, więc końca nie widać 🙁

      1. Majka

        Również życzę zdrówka!!! Ten wirus to coś strasznego! Dziś będę mogła już upiec te cudne babeczki, stęskniłam się za pysznym jedzeniem 😉

        1. Majka

          Efekt WOW 🙂 Pycha 🙂

          1. Marta

            Super, że posmakowały :)))

        2. Marta

          Dokładnie, jak już nie ma sił i ochoty na jedzenie to jest bardzo źle 🙂

  3. jaga

    Prezentują się pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Iwona

    Uwielbiam babeczki wiec na pewno zrobie tylko syrop klonowy musze kupic 🙂

    1. Marta

      Syrop klonowy punkt obowiązkowy 🙂

  5. Aga

    Już czuję ten smak <3

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  6. Mania

    Kocham Twoje muffiny po pracy piekę ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło <3 Daj znać jak posmakowały 🙂

  7. Janja

    Pyszne są!!!!

    1. Marta

      Ale błyskawicznie działasz 🙂 super, że posmakowały 🙂

  8. Asia

    Super smakowite wyszły 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  9. Carla

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  10. porywam jedną na drugie śniadanie 🙂

    1. Marta

      Częstuj się 🙂

  11. Natalia

    Są pyszne 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top