Kontakt

blog kulinarny

Muffinki z jagodami

Jagody stanowią idealny dodatek do babeczek, więc mam nadzieję, że się na nie skusicie! Pamiętajcie, aby wcześniej przygotować składniki tak, by były w temperaturze pokojowej. Ostatnio mam sporo pomysłów i nie wiem, co powinnam piec w pierwszej kolejności, tak by zdążyć wykorzystać w pełni, sezon na owoce ; ) I pomyśleć, że kiedyś miałam dylemat co by tu upiec, zamiast od czego zacząć… ; )


Muffiny z jagodami

Składniki (12 muffinek):

  • 0,75 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 250 g jagód

Olej zmiksować mikserem wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodać jajko, a następnie na przemian dokładać przesianą mąkę i jogurt. Sodę oczyszczoną przesypać do małego naczynia i dodać łyżeczkę octu, wymieszać do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Przełożyć do foremek na muffiny, dodając jagody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Muffinki z jagodami


Jagodowe muffinki


Babeczki z jagodami



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 sierpnia, 2013
Kategorie: Babeczki, Muffinki

14 komentarzy

  1. Mniam,mniam z jagodami są przepyszne:)

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂

  2. Jakie to proste i jakie smaczne 🙂 Pycha !

    1. Marta

      Dokładnie! 🙂

  3. kucha

    Piękne zdjęcia!!! Mufiny oczywiscie tez:))

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

    1. Super, że się podobają 🙂

  4. Jagody w babeczkach 🙂 Pycha!

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  5. Patrycja

    Czy mogę użyć mrożonych jagód?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację *

Top