Wegański mus czekoladowy

Przedstawiam Wam przepis na idealny, obłędnie pyszny mus czekoladowy w zdrowej odsłonie! Deser jest na bazie nerkowców, mleka kokosowego i oczywiście gorzkiej czekolady. Najtrudniejszy moment podczas jego przygotowania to czas oczekiwania, aż się schłodzi i osiągnie idealną konsystencję ; ) Polecam!!!


mus czekoladowy przepis

Składniki: (6 porcji)

  • 100 g orzechów nerkowców
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego dobrej jakości
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej

Orzechy zalać na noc wodą. Czekoladę roztopić na parze wraz z olejem kokosowym. Namoczone przez noc nerkowce dokładnie odcedzić, dodać płynną część mleka kokosowego (pozostałą stałą część zostawić na później), syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli morskiej i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stałą część mleka kokosowego i zmiksować do połączenia się składników (jeśli Wasz blender nie jest na tyle pojemny można zmiksować tą część mikserem). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao.

Smacznego!


mus czekoladowo kokosowy przepis


wegański mus czekoladowy przepis

Inspiracaja – The Kitchen McCabe

Komentarzy: 52

  1. Majka
    22 marca 2017 / 10:51

    😍 Perła wśród deserów 😍 Już zjedzona, szkoda że tak szybko się skończyło 😉

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:19

      Niestety najczęściej wszystko co dobre szybko się kończy 😉

  2. Nicola
    22 marca 2017 / 11:50

    Cudownie się prezentuje ❤️

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:19

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Mania
    22 marca 2017 / 14:53

    Musi być przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:20

      POtwierdzam 😉

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:20

      Polecam wypróbować 🙂

  4. Marita
    22 marca 2017 / 15:21

    Deser idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:20

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Ewka
    22 marca 2017 / 16:28

    Wspaniały przepis na pewno zrobimy 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:20

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

      • Ewka
        23 marca 2017 / 15:08

        Niebo w gębie 🙂

        • Marta
          Autor
          24 marca 2017 / 13:23

          Super wiadomosć 🙂

  6. Milena
    22 marca 2017 / 17:27

    Wielkie wow!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:20

      Dziękuję :))

  7. Nicola
    22 marca 2017 / 18:07

    Ideał ❤️ Nerkowce juz sie moczą ❤️

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:21

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  8. Aga
    22 marca 2017 / 19:06

    Pycha deser idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:21

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Carla
    22 marca 2017 / 21:06

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:22

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Iris
    22 marca 2017 / 21:56

    Czekam czekam aż poleży w lodówce ale spróbowałam już przed chłodzeniem i czuję że mam nowego ulubieńca !!!!!!!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:22

      Bardzo bardzo się cieszę :))))

    • Marta
      Autor
      26 marca 2017 / 0:02

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  11. Carla
    27 marca 2017 / 22:51

    Najlepszy mus świata! a jadłam nie jeden 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2017 / 0:00

      Bardzo się cieszę :)))

  12. Mania
    30 marca 2017 / 17:21

    Wyszedł idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:29

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Mia
    2 kwietnia 2017 / 23:25

    Perfekcyjny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:19

      Bardzo mi milo, że posmakował 🙂

  14. m.
    6 kwietnia 2017 / 0:02

    Mniam mniam

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:51

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 23:39

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 12:28

      Super, że posmakował 🙂

  15. Ewelina
    3 maja 2017 / 22:20

    Deser idealny dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 21:42

      Super, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:04

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Iza
    15 sierpnia 2017 / 15:11

    Mniam deser wyszedł pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2017 / 16:16

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  17. Faustyna
    24 września 2017 / 12:35

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      24 września 2017 / 23:27

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  18. Alex
    15 listopada 2017 / 21:47

    Skusił mnie tytuł wegańskiej potrawy, ponieważ tak najlatwiej znalezc desery bez nabialowe aczkolwiek czekolada moze zawierać mleko wiec niestety nie spróbuje ;(

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 22:43

      Pewnie, że może, ale na rynku są już bez problemu dostępne wegańskie czekolady, najlepiej sprawdzić w składnikach 🙂

  19. 27 lutego 2018 / 22:16

    Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej.Musze pokazać to mojemu bratu on jest zakręcony na punkcie czekoladowych przepisów.

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 23:00

      Koniecznie, na pewno będzie zadowolony, cieszę się, że posmakowało 🙂

  20. Monika
    7 lipca 2021 / 17:48

    Dzień dobry,
    Czy ten mus będzie się zadawał do przełożenia tortu?

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2021 / 11:38

      Obawiam się, że będzie za „lekki” i biszkopt go przygniecie.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 18 =