Naked cake z kremem Milky Way

Jestem wielką miłośniczką naked cake, czyli nagiego tortu : ) Taka forma podania urzeka swoją prostotą, a dodatkowo nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych podczas zdobienia naszego wypieku ; ) Tort z kremem Milky Way jest pyszny i błyskawiczny do przygotowania, nie licząc chłodzenia masy ; ) Polecam!!!


naked cake przepis

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać przygotowaną masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.

Do przełożenia:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (220g)

Składniki na krem Milky Way:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 batoniki Milky Way
  • 250 g mascarpone

Śmietankę zagotować, dodać batoniki pokrojone na mniejsze kawałki. Co jakiś czas mieszając gotować do czasu aż całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubić na puch, a następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas miksując. Odłożyć ok 3-4 łyżki kremu do dekoracji, a resztę podzielić na dwie równe części potrzebne do przełożenia tortu.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem Milky Way. Przykryć drugim blatem. Posmarować go dżemem z czarnej porzeczki i kremem Milky Way. Przykryć ostatnim blatem i na wierzchu oraz po bokach rozsmarować pozostały krem. Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!


nagi tort przepis


tort z kremem milky way

Inspiracja

Komentarzy: 20

  1. Kukulka
    22 lipca 2017 / 10:01

    Wyglada pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2017 / 23:36

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. nadia
    22 lipca 2017 / 11:44

    Super !!!

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2017 / 23:36

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    22 lipca 2017 / 11:48

    Ty wiesz…że uwielbiam Twoje zdjęcia, w plenerze to już w ogóle bajka 🙂 Ten torcik tak mnie urzekł, że mam ochotę zrobić go jeszcze dzisiaj ♡♡♡ A w planie jeszcze tarta jagodowa i słodkie bułeczki drożdżowe 😉 Oby sił nie zabrakło…

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2017 / 23:37

      Bardzo dziękuję <3 tak miło mi to czytać!!! Trzymam kciuki za dobre zdrowie i aby sił starczyło na wszystkie plany 🙂

      • Majka
        24 lipca 2017 / 9:22

        Wyszła pychotka 😋❤

        • Marta
          Autor
          24 lipca 2017 / 17:08

          Działasz jak błyskawica <3 cieszę się, że smakowało 🙂

  4. Ewa
    22 lipca 2017 / 15:24

    Mniam! Ale Ty chyba o brak umiejętności cukierniczych nie musisz się martwić… 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2017 / 23:39

      Dziękuję 🙂 piec uwielbiam, ale z dekorowaniem to już różnie… 😉 zawsze coś pójdzie nie tak, jak się spieszę, bo do przygotowania na imprezę również są inne rzeczy 😉

  5. Aśka
    23 lipca 2017 / 22:37

    Zachwyca!!

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2017 / 23:39

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2017 / 17:07

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kinga
    1 marca 2021 / 1:49

    Nie rozumiem jak krem wyszedl taki jasny🤔

    • Marta
      Autor
      2 marca 2021 / 1:05

      Hmm nie bardzo rozumiem, czy to źle, że jest jasny? 😉 Jeśli krem ma być ciemniejszy można dodać dodatkowo czekoladę mleczną/gorzką lub kakao 🙂

  7. Paula
    17 kwietnia 2021 / 16:34

    Witam, czy można zastosować gotowe spody tortowe np. Dan cake? 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:35

      Niestety nie znam takich spodów, nigdy nie używałam 🙁

  8. Jola
    13 czerwca 2021 / 20:20

    Czy batoniki dodajemy w całości, razem z czekoladą? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetne przepisy!

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 21:20

      Tak, w całości 🙂 Miło mi, że przepisy się podobają 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Ania - Fabryka Pomysłów Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 12 =