Kontakt

blog kulinarny

Odrywane ciasto drożdżowe

Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników ; ) Moje upodobania cukiernicze chyba powoli się zmieniają, ale przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mięciutkiego i aromatycznego ciasta w towarzystwie kakao… To zdecydowanie mój ulubiony drożdżowy odrywaniec – inspiracja u Oli : * Polecam!!!


Ciasto drożdżowe odrywane

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • duża szczypta soli
  • 560 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • ok. 20 g masła
  • ok. 30 g cukru/ brązowego cukru
  • cynamon
  • zamiast dwóch powyższych składników można również wykorzystać cukier cynamonowy
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, roztrzepać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (roztopione masło, cukier, sól i mąkę) i wyrobić ciasto. Jeśli wyrabiacie ciasto robotem kuchennym można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez 7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. (Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że wystarczy tylko delikatnie podsypać je mąką.) Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli używacie rodzynek należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić i osuszyć. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości części/paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Następnie nasz stos przekroić na około 5 cm kawałki i takie kromki układać w pionie, jedna przy drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach 33×23 cm i mój odrywaniec był na nią za krótki, więc podparłam go naczyniem żaroodpornym, aby trzymał się w pionie. (Możecie podejrzeć to na zdjęciu z lukrem : ) Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.

Smacznego : )


Ciasto drożdżowe najlepsze


Odrywaniec drożdżowy


Ciasto drożdżowe z cynamonem i rodzynkami


Ciasto drożdżowe z cynamonem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 listopada, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta świąteczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Drożdżowe

46 komentarzy

  1. Jagoda

    Ale to musi być pyszne…

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  2. no i jak? mnie porwało od razu, jest z nim trochę roboty, ale warte jest czasu….powiem tak, przepadło w ciągu jednego dnia 😀

    buziaki Martula <3

    1. Marta

      Uwielbiam je! najlepszy odrywaniec <3 😀

  3. Klara

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

      1. Klara

        Pyszne, najdelikatnijesze drożdżowe ciasto jakie robiłam, chtnie wykorzystam je też do innych wypieków 🙂 pozdrawiam 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało i dziękuję za wiadomość 🙂

  4. Milena

    Uwielbiam drożdżowe ciasta:)

    1. Marta

      Mam tak samo 🙂

  5. Anita

    Super, prezentuje się pysznie, a takiej odrywanej jeszcze nie robiłam, genialny pomysł 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  6. Lilka

    Pyszne to jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  7. Magda

    Pięknie się prezentują, ze szklanką mleka muszą smakować wybornie 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Polecam i również pozdrawiam 🙂

  8. ależ ono musiało pachnięć i ten cynamon <3

    1. Marta

      Uwielbiam takie wypieki <3

  9. Magda

    Wspaniałości tu u Ciebie 🙂 drożdżowe ciacha też uwielbiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. Nicola

    fajne na święta 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 pasują na cały rok, ale na Święta szczególnie 🙂

  11. Bardzo apetycznie wygląda, ach spróbowałabym z przyjemnoscią 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  12. Asia

    Bardzo mięciutkie i drugiego dnia też świeże, fajny przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że zasmakowało 🙂

  13. m_i_s_i_a

    Zrobiłam bez rodzynek tylko z żurawiną i polewą z białej czekolady jako świąteczne akcenty i wszystkim smakowały 🙂

    1. Marta

      Super pomysł z polewą z białej czekolady, miło mi że ciasto smakowało 🙂

  14. Sansa

    Boskie wyszły :*

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Aga

    Mogłabym jeść i jeść!

    1. Marta

      U mnie niestety też na jednym kawałeczku się nie skończyło 😉

  16. Magda

    Przepyszne 🙂 nie był to pierwszy przepis na ciasto i na pewno nie ostatni 🙂 Bardzo ciekawe, proste i przede wszystkim szybkie przepisy na jedzenie ( nie tylko ciasta ale również inne)
    Pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  17. Iwo

    Cudowny przepis, ciasto jest tak mięciutkie, poezja! zrobiłam pół chlebka z cynamonem, pół z powidłami i choć ta część mniej wyrosła, bo chyba były za ciężkie to nadal pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, dziękuję za komentarz 🙂

  18. Arleta

    Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam, tylko zamiast odrywańca były zwykłe drożdżówki bo mniej z nimi pracy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Własne modyfikacje zawsze mile widziane 🙂

  19. Julka

    Moje ukochane ciacho i już drożdżowe mi nie straszne 🙂

    1. Marta

      Też je uwielbiam 🙂

  20. Kaja

    Najlepsze ciasto drożdzowe 🙂 jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona z drożdżowca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  21. Majka

    Wyjątkowe, naprawdę wyjątkowe ❤

    1. Marta

      Jak się cieszę, że odrywaniec posmakował :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top