Paella z kurczakiem i krewetkami

Pierwszy raz z tą potrawą spotkałam się w Barcelonie, choć zamiast kurczaka były inne owoce morza. Pomimo, iż w Hiszpanii mogliśmy spotkać paellę prawie wszędzie, nie znając jej wcześniej byłam ostrożna w smakowaniu… Zapewne wynikało to z tego, że lubię dokładnie wiedzieć co jem ; p Ponieważ niedługo znów wybieramy się do Hiszpanii postanowiłam się lepiej przygotować ; ) Do tej pory nie miałam nawet pojęcia jak smakuje szafran i było mi ciężko znaleźć odpowiednie przyprawy do hiszpańskiej kuchni. Ostatecznie niezastąpiony okazał się internet, gdzie znalazłam sklepik spełniający moje oczekiwania ; ) Danie wyszło bardzo smaczne, ale dopiero pod koniec sierpnia dam Wam znać, jak smakuje w porównaniu z prawdziwą wersją hiszpańską ; p


paella z kurczakiem i krewetkami
Składniki:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mrożone krewetki najlepiej zalać je wrzątkiem, aby się rozmroziły. Mięso i krewetki podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, mieszamy i podsmażamy. Wrzucamy też ryż. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawę do paelli.  Na końcu dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz groszek. Mieszamy i podajemy. Najlepiej prosto z garnka, w którym paella została przygotowana, my ograniczyliśmy się do zwykłych talerzy ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. Ola
    14 lipca 2011 / 22:02

    A czy można pominać krewetki? Nie moge sie zmusic do pochlaniania owocow morza….

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2011 / 22:27

      Oczywiście, że tak ; ) ja choć teoretycznie lubię to i tak chętniej wyjadałam kurczaczka… ; p

  2. 24 października 2011 / 18:39

    Chyba jestem marnym kucharzem, bo owoce morzą to mi smakują jak smażony boczek – tylko że przesolony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =