Kontakt

blog kulinarny

Pełnoziarnisty biszkopt

Wakacyjne miesiące obfitują u nas w rodzinne uroczystości, więc sezon tortowy właśnie się rozpoczyna ; ) Moja Córka jest w kwestii tortu mało wymagająca, jej ulubionym połączeniem jest biszkopt z truskawkami (obowiązkowo : ) i bitą śmietaną. Ze względu na braki tradycyjnej mąki tortowej wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą i biszkopt wyszedł idealnie! Delikatna różnica w kolorze, za to mniej się kruszył przy krojeniu, a w połączeniu z pozostałymi dodatkami różnica smakowa nie była wyczuwalna. Polecam!!!


pelnoziarnisty-biszkopt

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 dużych jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki typu graham
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier (np. po jednej łyżce), cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Przelać do ubitych białek z cukrem, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, delikatnie miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników (można delikatnie wymieszać szpatułką). Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!


biszkopt pelnoziarnisty


biszkopt-pelnoziarnisty


biszkopt-przepis


jak-upiec-biszkopt



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 czerwca, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta dietetyczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Torty, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. K.

    Mój Mąż ma ostatnio fazę na uzdrowione wypieki, więc będzie jak znalazł 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Amelka

    Porywam kawałeczek 🙂

    1. Marta

      A nawet dwa:)

  3. Majka

    Zapewne tak samo pysznie smakuje jak pięknie wygląda 🙂 Lubię takie biszkopty dla dzieci 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, w prostocie siła 🙂

  4. Iwona

    Cudnie wygląda, u nas dokładnie takie same torty najlepiej smakują 🙂

  5. noo, Marta….jak zobaczyłam zdjęcie na insta, pomyślałam sobie „grubo” !
    Ciacho wygląda obłędnie, fantastycznie, estetyka na najwyższym poziomie!

    1. Marta

      Dziękuję :*

  6. Kasia

    Przepis wydaje się dość prosty, chętnie wypróbuję 🙂

  7. proste ciacho, ale za to smaczne i efektowne 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, same proste składniki, a efekt zawsze zadowala 🙂

  8. Maggie

    Cudowne zdjęcia aż ślinka cieknie 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się podobają, dziękuję 🙂

  9. izzie

    Moja Córunia też przepada za biszkoptem i truskawkami 🙂 ale niestety urodzinki zimą 🙁

    1. Marta

      Owoce trzeba będzie zmienić, ale przepis na biszkopt może się przyda 😉

  10. E

    Przepyszny biszkopt i co ważniejsze nikt się nie zorientował że pełnoziarnisty więc obyło się bez protestów 🙂

  11. Milena91

    Biszkopt jest super! polecam też zmniejszyć ilość cukru dałam 3/4 szklanki i był wystarczająco słodki 🙂

    1. Marta

      Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakował 🙂

  12. Agata

    Rewelacja udał się za pierwszym razem:)

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top