Pełnoziarnisty biszkopt

Wakacyjne miesiące obfitują u nas w rodzinne uroczystości, więc sezon tortowy właśnie się rozpoczyna ; ) Moja Córka jest w kwestii tortu mało wymagająca, jej ulubionym połączeniem jest biszkopt z truskawkami (obowiązkowo : ) i bitą śmietaną. Ze względu na braki tradycyjnej mąki tortowej wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą i biszkopt wyszedł idealnie! Delikatna różnica w kolorze, za to mniej się kruszył przy krojeniu, a w połączeniu z pozostałymi dodatkami różnica smakowa nie była wyczuwalna. Polecam!!!


pelnoziarnisty-biszkopt

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 dużych jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki typu graham
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier (np. po jednej łyżce), cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Przelać do ubitych białek z cukrem, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, delikatnie miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników (można delikatnie wymieszać szpatułką). Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!


biszkopt pelnoziarnisty


biszkopt-pelnoziarnisty


biszkopt-przepis


jak-upiec-biszkopt

Komentarzy: 28

  1. K.
    14 czerwca 2016 / 12:27

    Mój Mąż ma ostatnio fazę na uzdrowione wypieki, więc będzie jak znalazł 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:17

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Amelka
    14 czerwca 2016 / 13:45

    Porywam kawałeczek 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:18

      A nawet dwa:)

  3. Majka
    14 czerwca 2016 / 14:46

    Zapewne tak samo pysznie smakuje jak pięknie wygląda 🙂 Lubię takie biszkopty dla dzieci 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:18

      Dziękuję, w prostocie siła 🙂

  4. Iwona
    14 czerwca 2016 / 20:23

    Cudnie wygląda, u nas dokładnie takie same torty najlepiej smakują 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:18

      :)))

  5. 14 czerwca 2016 / 21:44

    noo, Marta….jak zobaczyłam zdjęcie na insta, pomyślałam sobie „grubo” !
    Ciacho wygląda obłędnie, fantastycznie, estetyka na najwyższym poziomie!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:18

      Dziękuję :*

  6. Kasia
    14 czerwca 2016 / 23:02

    Przepis wydaje się dość prosty, chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:18

      Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2016 / 23:19

      Dokładnie, same proste składniki, a efekt zawsze zadowala 🙂

  7. Maggie
    15 czerwca 2016 / 8:54

    Cudowne zdjęcia aż ślinka cieknie 😉

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2016 / 22:13

      Bardzo mi miło, że się podobają, dziękuję 🙂

  8. izzie
    15 czerwca 2016 / 19:56

    Moja Córunia też przepada za biszkoptem i truskawkami 🙂 ale niestety urodzinki zimą 🙁

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2016 / 22:13

      Owoce trzeba będzie zmienić, ale przepis na biszkopt może się przyda 😉

  9. E
    30 stycznia 2017 / 15:52

    Przepyszny biszkopt i co ważniejsze nikt się nie zorientował że pełnoziarnisty więc obyło się bez protestów 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:40

      Super 🙂

  10. Milena91
    7 lutego 2017 / 0:26

    Biszkopt jest super! polecam też zmniejszyć ilość cukru dałam 3/4 szklanki i był wystarczająco słodki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:56

      Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakował 🙂

  11. Agata
    1 marca 2017 / 1:36

    Rewelacja udał się za pierwszym razem:)

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:27

      Super, że posmakował 🙂

  12. Dominika
    21 sierpnia 2017 / 11:08

    Mam pytanie czy zamiast octu zwykłego można użyć octu jabłkowego?

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2017 / 22:26

      Tak 🙂

  13. Ewa
    14 grudnia 2021 / 19:03

    Chciałabym upiec Pani biszkopt, ale nie mogę jeść cukru. Proszę o podpowiedź, jaką ilością ksylitolu/ erytrolu zastąpić cukier.

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2021 / 11:50

      Ksylitol 1 szklanka, tak jak zwykły cukier 🙂 Erytrytolu niestety nie używam.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 6 =