Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Pieczeń

Przygotowanie pieczeni zawsze wydawało mi się bardzo skomplikowane i mocno pracochłonne. Dopiero niedawno podpatrzyłam jej wykonanie u mamy i okazało się, że tak pyszny obiad można wyczarować niedużym nakładem pracy, wystarczy jedynie odpowiednia mieszanka przypraw oraz czas na duszenie ; ) Polecam!


Pieczeń
Składniki :

  • ok. 1 kg łopatki
  • pieprz, słodka czerwona papryka, ziarenka smaku Winiary (w dużej ilości u mnie mięso było całe czerwone od papryki : )
  • oregano, bazylia, majeranek (około 2-3 łyżek każdej z przypraw)
  • tymianek, estragon, cząber (mała szczypta, ew. można pominąć)
  • 6 ząbków czosnku
  • margaryna do podsmażenia

Mięso umyć. Przełożyć na deskę i doprawić (tylko z jednej strony). W tym czasie rozgrzać margarynę np. w brytfannie, lub innym naczyniu, w którym będziemy dusić pieczeń. Przełożyć tam mięso doprawioną stroną na dół i posypać drugą stronę (tym sposobem stracimy jak najmniej przypraw podczas przenoszenia : ). Dodać obrane ząbki czosnku. Podsmażać z obu stron na rumiany kolor. Gdy mięso będzie już ładnie przypieczone podlać wodą do ok. 3/4 wysokości, u mnie wystarczyły 3 szklanki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa.

Aby uzyskać sos zaklepujemy (wodą wymieszaną z mąką) pozostałą po duszeniu mieszankę wody i tłuszczu.

Najlepiej podawać z ziemniakami lub pyzami (przepis tutaj).

Smacznego : )

 


Pieczeń z łopatki



Autor: Marta Pękalska

20 komentarzy

  1. mniam, kluchy też;) …no i widzę kompozycję;))))

    1. Marta

      Ola starałam się, aby nauka nie poszła w las :D

  2. Szwagierka

    Pysznie wygląda :)

    1. Marta

      Szwagierka zapraszamy na obiad :) Milena polecam! :)

  3. Smakowicie wyglada :) Chyba zrobir na niedzielny obiad :)
    Zapraszam na mojego bloga

  4. widać, że wyniosłaś coś z tych warsztatów:) pozazdrościć, bo moim zdjęciom też daleko do perfekcji, a to ważne gdy prowadzi się bloga:)
    ps. pyszny obiadek, uwielbiam!:)

  5. Wysmienity obiad z przepysznym mięskiem ! Dodatek pyz znakomity :) Pozdrawiam :)

  6. Marta

    Aniu bardzo dziękuję :) Samantha pyzy rzeczywiście super pasowały :)

  7. Świetne zdjecia! I kolejny przepis do wypróbowania :-)

  8. Marta

    Bardzo dziękuję i pieczeń polecam!

  9. ania_grze

    Pyszka!Omnom nom!

  10. Cudowne na obiad…Pięknie wygląda:)

  11. Marta

    Bardzo dziękuję! :)

  12. mmm juz czuję ten zapach ;)

  13. Marta

    Polecam, nie tylko pysznie pachnie, ale i świetnie smakuje :D

  14. A jeżeli chcę robić w piekarniku to również mogę się stosować do tego przepisu?

    1. Marta

      Z przyprawieniem na pewno :) ale w piekarniku musisz pomyśleć nad odpowiednim podlewaniem, aby mięso nie było zbyt przesuszone :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 4 = 36

Top