Pieczone frytki z batatów

Smak batatów poznałam dopiero niedawno i jak na razie w pieczonej wersji najbardziej mi odpowiada ; ) Interesująca alternatywa dla „zwykłych” ziemniaków, chrupiąca skórka i mięsisty, słodkawy środek : ) Polecam.


Pieczone bataty

Składniki:

  • 1 duży lub 2 średniej wielkości bataty
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • sól morska, opcjonalnie ulubione zioła, pieprz, papryka

Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i doprawiamy solą morską, opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg) pieczemy ok 40 min (przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę), aż będą ładnie zarumienione. Pod koniec pieczenia możemy również włączyć grzanie górnej grzałki piekarnika.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 24 marca 2014 / 21:19

    no coś dla mnie, jak zawsze…batatów też nie znam, a szkoda, muszę się za nie zabrać)

    • Marta
      Autor
      24 marca 2014 / 22:17

      Bataty to dla mnie też nowość, ale jak jest okazja wprowadzam nowe smaki 🙂 ciekawe, czy Ci zasmakują 😀

    • Marta
      Autor
      25 marca 2014 / 17:35

      Jak najbardziej 🙂

  2. 1 kwietnia 2014 / 22:24

    takich jeszcze nie jadłam, muszę spróbować:)

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2014 / 23:01

      Koniecznie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 8 =