Piernik drożdżowy

Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!!


Piernik drożdżowy przepis
Składniki na piernik (33×23 cm):

  • 100 g drożdży
  • 7 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do czasu aż zaczną pracować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć) i przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba placki piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; )

Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ziarenka z 1 wanilii
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kg jabłek lub dżem z czarnej porzeczki

Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Trzymać na ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Gęstą masę odstawić do ostygnięcia. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzoną masę grysikową.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Zmiksować blenderem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kakao

Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gęstość polewy regulować przez dodanie kakao.

Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Wierzch sernika udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!


Piernik z drożdżami przepis

Inspiracja


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Komentarzy: 40

  1. Iza
    21 grudnia 2016 / 13:02

    Przepięknie się prezentuje! czytam i wszystko mam w domu, więc może na spróbę choć z połowy porcji szybko ukręcę 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:07

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  2. Kasia
    21 grudnia 2016 / 13:15

    Drożdżowego nie próbowałam super wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:07

      Polecam, pycha! 🙂

  3. ANNA
    21 grudnia 2016 / 13:41

    MUSI SMAKOWAĆ CUDOWNIE! POZDRAWIAM ŚWIĄTECZNIE

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:08

      Jest pyszny 🙂 również pozdrawiam 🙂

  4. Majka
    21 grudnia 2016 / 13:44

    Śliczne ciasto na ślicznym zdjęciu 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Anonimowy
    21 grudnia 2016 / 16:48

    A co to czerwone na polewie?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:08

      To odbicie lampek choinkowych 😉

  6. Jowita
    21 grudnia 2016 / 22:15

    Marto trzymaj kciuki bo zaryzykuję i upiekę na święta bez testowania …. ale mam do Ciebie zaufanie, robiłam już panią walewską, tort bezowy i wiele serników za każdym razem z dużym powodzeniem, więc może i ten wyjdzie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:10

      Trzymam kciuki! Na pewno się uda 🙂 super, że pozostałe przepisy smakują 🙂

  7. 21 grudnia 2016 / 22:54

    Wygląda bardzo apetycznie))

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:11

      Bardzo dziękuję :))

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:44

      Zdecydowanie tak 🙂 super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Asia
    29 grudnia 2016 / 13:59

    Wyszedł przepyszny dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:27

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:34

    Wow szkoda że do świąt tak daleko!

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:31

      Każda pora jest dobra na smaczny piernik 😉

  10. Aga
    6 grudnia 2017 / 16:35

    Piekłam go w zeszłym roku i jest pyszny w tym roku powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:33

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  11. Renata
    7 grudnia 2017 / 16:32

    Przetestowałam jest pyszny więc i na święta zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2017 / 0:22

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Karolina
    27 listopada 2018 / 21:24

    Wspaniały piernik dziękuję za przepis.

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2018 / 0:23

      Super, że posmakował 🙂

  13. Aga
    7 grudnia 2018 / 11:36

    Jest przepyszny

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:55

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  14. Ewa
    7 grudnia 2018 / 12:07

    Jaka duża blacha

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2018 / 11:15

      Użyłam takiej jak podałam w przepisie: 33×23 cm 🙂

  15. Asia
    18 grudnia 2018 / 22:34

    Czy to na pewno ma być termoobieg czy grzanie góra-dół?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:10

      Tak 🙂 Zawsze piszę tak jak osobiście piekę, ale oczywiście każdy piekarnik jest inny, więc jeśli wolisz grzanie góra-dół jak najbardziej można wybrać tą opcję 🙂

  16. Enigma
    22 grudnia 2018 / 19:02

    Jak dlugo piernik po upieczeniu pozostaje dobry do jedzenia?

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2018 / 1:03

      Trudno mi powiedzieć jak długo będzie dobry do jedzenia, bo u nas zniknął bardzo szybko 🙂

  17. Aska
    7 grudnia 2019 / 0:23

    Wspaniałe ciasto dziękuję ❤️

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:45

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  18. Haja
    22 grudnia 2019 / 21:54

    Marto, mieszkam za granica i mam tylko suche drozdze. nie sadze zeby zmieszane tylko z cukrem zaczely pracowac. mozesz mi poradzic co z nimi zrobic? Z gory dziekuje

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:24

      Nie wiem dokładnie jakie to są drożdże, ale może tak jak w przypadku drożdży instant wystarczy je tylko zmieszać z mąką? 🙂

  19. Doroti
    4 marca 2022 / 11:40

    Czy można upiec w jednej brytfance? Nie mam dwóch identycznych, a zresztą nie zmieściły by mi się.

    • Marta
      Autor
      4 marca 2022 / 18:28

      Piekłam z termoobiegiem, na dwóch różnych poziomach piekarnika, aby zmieścić obie blachy 🙂 Jeśli nie ma Pani dwóch można spróbować upiec całość, ale na pewno zmieni się czas pieczenia i trudniej będzie pokroić na równe blaty. Opcjonalnie można podzielić ciasto na dwie części i piec kolejno.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 6 =