Kontakt

blog kulinarny

Piernik z masą i powidłami

Dobry piernik nie jest zły : ) Szczególnie taki z powidłami, budyniową masą i polewą czekoladową. Uwielbiam to połączenie i jest to tzw. piernik last minute, który nie potrzebuje leżakowania, choć najlepiej smakuje drugiego dnia po przełożeniu. Polecam!!

Piernik z powidłami bez leżakowania

Składniki na ciasto (blacha 20×25 cm):

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka wielkość L

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 400 g powideł śliwkowych opcjonalnie dżemu z czarnej porzeczki

Masło z miodem rozpuścić w rondelku, przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cukrem. Dodać jajka i przestudzone masło z miodem. Zmiksować i przełożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.

Ciasto podzielić na trzy równe części, najlepiej zważyć wagą kuchenną. Spód i ok. 3 cm boków blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i delikatnie je tam przełożyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wraz z papierem do pieczenia zostawić do całkowitego ostudzenia. To samo powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić uważając, aby mocno nie zastygł i w masie nie zrobiły nam się grudki. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i śmietankę. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.

Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. a ostatni placek udekorować polewą. Ciasto owinąć folią aluminiową i przełożyć do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

Smacznego : )


Piernik z masą i powidłami

Inspiracja


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Przekładane, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. Kasia

    Przepysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ewela

    Ooo z masą jeszcze nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Trzeba to nadrobić 😉

  3. Justyna

    Mniaaaam aż ślinka cieknie 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Aga

    O kurczę a ja mam już menu zaplanowane i co teraz? 😉

    1. Marta

      Trudny wybór 🙂

  5. Majka

    Pięknie się prezentuje 🙂 Ja też już mam ustalone menu i będą w nim również pyszności z tej stronki 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 u nas stała część menu co roku bez zmian, ale co chwilę zmieniam zdanie odnośnie nowości 😉

  6. Nusia

    Wow musi pachnieć bosko ! Mam już nastawiony Twój staropolski, ale na następny rok robię ten 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że uda się szybciej, rok to bardzo długo 🙂

  7. Ula

    Pysznościowy 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Natalia

    Już się nie mogę doczekać aż zrobię 😍

    1. Marta

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  9. to ciasto czeka od tamtego roku i w tym roku robię je na święta 🙂

    1. Marta

      Nie będziesz żałować, jest pyszne 🙂

  10. Liska

    Już w piątek będzie mój 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

  11. Jola

    Przepyszny! dobrze, że duża blacha bo po tym rodzinnym próbowaniu chyba by nie doczekał do soboty 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Jeszcze zdążymy zrobić na te Święta. Dziękuję za przepis. Goście będą zadowoleni

    1. Marta

      Bardzo mi miło, na pewno będzie smakować 🙂 Wesołych Świąt!

  13. Asia

    bardzo lubie twoje pierniki i ten okazal sie rownie udany 🙂 to byly smaczne swieta pora szykowac sie na sylwestra 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂 super, że Świąteczne przepisy się udały 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Jagoda

    Bosko się prezentuje żałuje że nie widziałam go wcześniej 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top