Kontakt

blog kulinarny

Piernikowe gofry

Po dużym sukcesie jakim okazały się piernikowe pancakes, przyszła pora na piernikowe gofry. Moja misja, aby przekonać Maluchy do  smaku pierników zbliża się ku końcowi : ) Polecam!


Piernikowe gofry przepis


Składniki:

  • 45 g masła
  • 100 ml płynnego miodu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło z miodem rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować blenderem z mlekiem, suchymi składnikami, skórką pomarańczową i przestudzoną maślaną masą. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po upieczeniu gofry są miękkie, ale po delikatnym przestudzeniu na kratce, szybko stają się chrupiące.

Smacznego!


Gofry świąteczne

zBLOGowani.pl



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Desery, Inne, Wyroby na różne okazje

18 komentarzy

  1. Natalia

    Mniaaaaam ! Wesołych świat 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i również życzę wesołych Świąt 🙂

  2. Aga

    Świetny pomysł 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Wesołych Świąt!

  3. Jowita

    Pycha ! Wszystkiego najlepszego 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂 Wesołych Świąt!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Ulka

    Bardzo smacze i smakują zupełnie jak pierniki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  5. Majka

    Ciekawa odmiana gofrów 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 na świąteczny czas idealne, o ile ktoś lubi pierniki 😀

  6. Jutro wypróbuję je na śniadanie, akurat mam w zapasie przyprawę korzenną.
    Robiłam już z twojego przepisu dyniowe gofry i wyszły przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 daj znać jak smakowały 🙂

  7. Dorota

    Narobiłaś mi smaku, już zgłodniałam. Dostałam na urodziny gofrownicę Profi i teraz eksperymentuję w kuchni. Spróbuje tym razem twojego przepisu. Ze świąt zostało mi jeszcze trochę przyprawy do piernika. Trzeba ją jakoś wykorzystać bo zwietrzeje i się nie będzie do niczego nadawała.

    1. Marta

      Polecam, pycha, a szkoda by było marnować przyprawę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top