Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

pierozkizkurczakiem

Szybki sposób na przekąskę lub lekki obiad ; ) Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pierogi z ciasta francuskiego są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nawet dla początkujących : ) Super przepis na imprezę, sylwester, czy karnawałowe zabawy. Polecam!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • blok ciasta francuskiego
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawy gyros i ziołowej)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 jajko do smarowania

Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w ulubionej przyprawie i smażyć na oleju, na złoty kolor. Kukurydzę zmieszać z mlekiem i śmietaną, dodać gotowego kurczaka.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, nałożyć nadzienie i sklejać trójkąty skręcając brzegi. Kłaść na papierze do pieczenia i górę pierożków smarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 200 C przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 24 września 2010 / 21:53

    Świetne pierozki. Nawet na zimno jako przekąska. Kuchnia francuska to zawsze gwarancja super przepisów!

  2. Natalia
    2 listopada 2011 / 13:53

    Myślisz, że w tym przepisie zamiast kukurydzy można dodać ananasa z puszki? I tak jak kukurydzę, zmieszać go z mlekiem i śmietaną? 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2011 / 15:43

      Tak, ananas też będzie fajnie pasował 😉

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 5 =