Pikantne krakersy

Krakersy to idealna przekąska dla osób, które nie przepadają za słodkimi wypiekami. Co prawda uwielbiam słodkości, ale mimo to od razu zostałam ich fanką. Można wręcz powiedzieć, że uzależniają i dopóki są pod ręką mogłabym je chrupać w nieskończoność : ) ( przepis znaleziony tutaj)


Pikantne krakersy

Składniki na ok. 6 dużych blach : )

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej pszennej)
  • 75 g zimnego masła
  • 40 g tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do pizzy (lub ulubionych przypraw np: oregano, bazylia, rozmaryn, chili, papryka)
  • 240 ml mleka

Mąkę wymieszać z serem, solą i przyprawami. Następnie dodać masło i ugniatać jak kruszonkę. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto, które wychodzi bardzo gęste.  Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Krakersom nadajemy dowolny kształt np. prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krakers nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.

Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 do 15 minut aż ładnie się zarumienią (im większe tym dłużej).

Smacznego : )

 

Domowe krakersy

 

Komentarzy: 12

  1. zdolna_bestia33
    21 marca 2012 / 22:01

    Wow, normalnie jestes neismaowita! Że też Ci sie chce robić takie rzeczy. Ja lubie piec, ale takie małe formy mnie przerazaja..Albo mzoe za leniwa jestem;P

  2. villka
    21 marca 2012 / 23:54

    Świetny przepis. niezbyt lubie słodkie, a wszedzie tylko mufinki itp. powiedz dużo czasu zajeło Ci przygotowanie tych krakersów?

    • Marta
      Autor
      22 marca 2012 / 0:12

      Przygotowanie ciasta to dosłownie chwila, ale niestety wałkowanie, wykrawanie i nakłuwanie widelcem trochę zajmuje ;p poza tym jest ich na prawdę sporo, więc łącznie z pieczeniem wyszło mi ok. 1,5 h

  3. biegaczka
    22 marca 2012 / 16:26

    Genialne! |Nawet nie wiedziałam, że krakersy można samemu upiec;P

  4. Ola
    12 lipca 2012 / 10:12

    no to dziś próbujemy ! 😀

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2012 / 10:45

      Super:) Daj znać, czy smakowały 🙂

  5. Justyna
    1 stycznia 2013 / 23:44

    Nigdy nie robiłam sama krakersów, bo w zasadzie nie wiedziałam jak zabrać się za ciasto, co do niego dodać by krakersy wyszły dobre. Ale ten przepis napewno wykorzystam przy najbliższej imprezie, zwłaszcza że jest banalnie prosty:)
    pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 0:48

      Na pewno świetnie się sprawdzi 😀

  6. Misia
    26 sierpnia 2013 / 11:48

    bardzo zaciekawily mnie twoje przeisy;) jednak mam pytanko co do krekersow jakie mleko mamy dodac podgrzane? Pozdrawiam;)

    • Marta
      Autor
      26 sierpnia 2013 / 22:26

      Bardzo mi miło 🙂 a mleko dodawałam zimne 🙂

  7. Befana
    10 maja 2014 / 20:51

    Przepis genialny! Robilam juz kilka razy w roznych kombinacjach smakowych. Dla zaoszczedzenia czasu polecam rozwalkowane ciasto polozyc na blache i tam pokroic, np nozem do pizzy idzie duzo szybciej 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 0:29

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 a patent pozwalający na zaoszczędzenie czasu jest świetny i chętnie wykorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 19 =