Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Pizza z tuńczykiem i papryką

Od dawna poszukuję idealnego przepisu na ciasto do pizzy ; ) Na stronie Diany znalazłam bardzo ciekawą propozycję, którą postanowiłam przetestować. Muszę przyznać, że ciasto rzeczywiście wyszło smaczne, jedno z lepszych, które do tej pory jedliśmy. Jako dodatki wybraliśmy skromnie tuńczyka i paprykę i całość wyszła pysznie, już mam ochotę na powtórkę! ; )


 

Składniki na ciasto: 

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • 250 g mozzarelli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 1 papryka

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie do wypieku chleba (w kolejności tak jak wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program, który jest przygotowany do  wyrabiania ciasta – ok. 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia mąkę mieszamy z solą. Wodę podgrzewamy tak, aby była letnia, wkruszamy do niej drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki naszej mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie stopniowo wlewamy drożdże do pozostałej mąki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. (W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub wody, w zależności od konsystencji). Dodajemy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy. Można rzucić takim ciastem o blat, aby drożdże lepiej się związały ; ) Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i nakłuwamy widelcem. Smarujemy koncentratem pomidorowym, doprawiamy bazylią i oregano. Na tak przygotowany sos kładziemy starty ser oraz nasze dodatki.

Pieczemy przez ok. 25 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (!) do 180 C, na najniższym dolnym poziomie z opcją grzania dolnej grzałki.

Smacznego : )





Autor: Marta Pękalska

19 komentarzy

  1. Bardzo lubię taką pizzę:) Chętnie bym tylko jeszcze do niej dodała cebulę:)

    1. Marta

      O tak, mi też marzyła się cebula w krążkach, a mąż chciał dorzucić kukurydzę : ) Ale ponieważ karmię piersią nie wszystko jeszcze wprowadziłam do mojej diety :)

  2. lubię pizze na cienkim cieście ;) Twoja wygląda tak, że aż ślinka cieknie ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

  3. Wygląda bardzo smakowicie:)

  4. Bardzo lubię pizze na tak cieniutkim cieście jak Twoje, wyszło idealnie, a farsz znakomity, z tuńczykiem przepyszny ;) Pozdrawiam :)

  5. Marta

    Tuńczyk na pizzy to u nas nowość, ale sprawdził się super:D

  6. no, fajną masz tą pizzę;)
    taka lajtowa, i dobrze;))

  7. Mmm… aż mnie naszła ochota na pizzę! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam :)

  8. oj muszę wypróbować:)

  9. Ale mi narobiłaś smaki na te pizze, musze do Ciebie wpasc po ciasto z maszyny:)

  10. hanka

    Świetne połączenie, wreszcie moge podać inną pizzę niż z szynką i peiczarkami, dzięki za pomysł:)))

  11. Marta

    Nie ma sprawy :D pozdrawiam !

  12. Ulubiona pizza mojej żony. We Wrocławiu jest tak stara pizzeria Ranczo i tam podają naprawdę wyśmienitą pizzę z tuńczykiem

  13. Cieszę się, ze smakowało :) Również uwielbiam pizzę z tuńczykiem! Pozdrawiam!

  14. Iza

    Pysznie wygląda, na pewno wypróbuje ciasto drożdżowe gdyż sama zawsze przyrządzałam kruche z przepisu Jamie’go Olivera (mojego autorytetu;)) a zamiast koncentratu proponuję sos pomidorowy przyrządzony z przecieru pomidorowego, bazylii, oregano, szczypty soli i pieprzu, oliwy i ząbku czosnku (także z przepisu Jamie’go). Ja koncentratu w kuchni nie stosuję wogóle:)

  15. Marta

    Muszę zapoznać się bliżej z przepisami Jamie’go ! :D patent z przecierem chętnie wypróbuję :D

  16. Iza

    Jeżeli lubisz włoską kuchnię a do tego łatwe w przygotowaniu i szybkie dania to na pewno przypadnie Ci do gustu Jamie Oliver tak jak mi:)

  17. Marta

    O tak proste i szybkie dania to jest to! a polecasz może jakąś jego książkę? Czy wyszukujesz przepisy z internetu? :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 1 = 6

Top