Pizza z tuńczykiem i papryką

Od dawna poszukuję idealnego przepisu na ciasto do pizzy ; ) Na stronie Diany znalazłam bardzo ciekawą propozycję, którą postanowiłam przetestować. Muszę przyznać, że ciasto rzeczywiście wyszło smaczne, jedno z lepszych, które do tej pory jedliśmy. Jako dodatki wybraliśmy skromnie tuńczyka i paprykę i całość wyszła pysznie, już mam ochotę na powtórkę! ; )


 

Składniki na ciasto: 

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • 250 g mozzarelli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 1 papryka

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie do wypieku chleba (w kolejności tak jak wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program, który jest przygotowany do  wyrabiania ciasta – ok. 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia mąkę mieszamy z solą. Wodę podgrzewamy tak, aby była letnia, wkruszamy do niej drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki naszej mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie stopniowo wlewamy drożdże do pozostałej mąki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. (W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub wody, w zależności od konsystencji). Dodajemy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy. Można rzucić takim ciastem o blat, aby drożdże lepiej się związały ; ) Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i nakłuwamy widelcem. Smarujemy koncentratem pomidorowym, doprawiamy bazylią i oregano. Na tak przygotowany sos kładziemy starty ser oraz nasze dodatki.

Pieczemy przez ok. 25 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (!) do 180 C, na najniższym dolnym poziomie z opcją grzania dolnej grzałki.

Smacznego : )



Komentarzy: 23

  1. 2 sierpnia 2012 / 11:44

    Bardzo lubię taką pizzę:) Chętnie bym tylko jeszcze do niej dodała cebulę:)

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2012 / 11:48

      O tak, mi też marzyła się cebula w krążkach, a mąż chciał dorzucić kukurydzę : ) Ale ponieważ karmię piersią nie wszystko jeszcze wprowadziłam do mojej diety 🙂

  2. 2 sierpnia 2012 / 12:29

    lubię pizze na cienkim cieście 😉 Twoja wygląda tak, że aż ślinka cieknie 😉

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

  3. 2 sierpnia 2012 / 15:14

    Bardzo lubię pizze na tak cieniutkim cieście jak Twoje, wyszło idealnie, a farsz znakomity, z tuńczykiem przepyszny 😉 Pozdrawiam 🙂

  4. Marta
    Autor
    2 sierpnia 2012 / 15:31

    Tuńczyk na pizzy to u nas nowość, ale sprawdził się super:D

  5. 2 sierpnia 2012 / 15:39

    no, fajną masz tą pizzę;)
    taka lajtowa, i dobrze;))

  6. 2 sierpnia 2012 / 16:00

    Mmm… aż mnie naszła ochota na pizzę! Przepysznie wygląda. Pozdrawiam 🙂

  7. 2 sierpnia 2012 / 20:51

    Ale mi narobiłaś smaki na te pizze, musze do Ciebie wpasc po ciasto z maszyny:)

  8. Marta
    Autor
    2 sierpnia 2012 / 21:45

    Zapraszam:)

  9. hanka
    4 sierpnia 2012 / 22:31

    Świetne połączenie, wreszcie moge podać inną pizzę niż z szynką i peiczarkami, dzięki za pomysł:)))

  10. Marta
    Autor
    5 sierpnia 2012 / 10:01

    Nie ma sprawy 😀 pozdrawiam !

  11. 5 sierpnia 2012 / 12:38

    Ulubiona pizza mojej żony. We Wrocławiu jest tak stara pizzeria Ranczo i tam podają naprawdę wyśmienitą pizzę z tuńczykiem

  12. 10 sierpnia 2012 / 20:29

    Cieszę się, ze smakowało 🙂 Również uwielbiam pizzę z tuńczykiem! Pozdrawiam!

  13. Iza
    16 sierpnia 2012 / 18:05

    Pysznie wygląda, na pewno wypróbuje ciasto drożdżowe gdyż sama zawsze przyrządzałam kruche z przepisu Jamie’go Olivera (mojego autorytetu;)) a zamiast koncentratu proponuję sos pomidorowy przyrządzony z przecieru pomidorowego, bazylii, oregano, szczypty soli i pieprzu, oliwy i ząbku czosnku (także z przepisu Jamie’go). Ja koncentratu w kuchni nie stosuję wogóle:)

  14. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 20:30

    Muszę zapoznać się bliżej z przepisami Jamie’go ! 😀 patent z przecierem chętnie wypróbuję 😀

  15. Iza
    16 sierpnia 2012 / 20:41

    Jeżeli lubisz włoską kuchnię a do tego łatwe w przygotowaniu i szybkie dania to na pewno przypadnie Ci do gustu Jamie Oliver tak jak mi:)

  16. Marta
    Autor
    16 sierpnia 2012 / 21:55

    O tak proste i szybkie dania to jest to! a polecasz może jakąś jego książkę? Czy wyszukujesz przepisy z internetu? 😀

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 15:02

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  17. 29 lipca 2017 / 17:41

    Pizza z rybką.. brzmi smacznie! Jak wszystko co jest z soczystymi rybami 😀 Super przepis, koniecznie skorzystam!

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2017 / 19:17

      Polecam, tuńczyk z pizzą świetnie się komponuje 🙂

Skomentuj Paweł Ilnicki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 28 =