Kontakt

blog kulinarny

Sernik pomarańczowy

Jak wiecie uwielbiam piec serniki i na Wielkanoc jest to również obowiązkowa pozycja w naszym menu : ) Wszystkie wielkanocne ciasta są pyszne, ale wśród moich najbliższych często najpopularniejsze są te z dodatkiem sporej ilości kremu lub choćby masła jak w przypadku mazurków : ) Aby zrównoważyć ten świąteczny repertuar zdecydowałam się przygotować sernik z naturalnym powiewem świeżości. Pomarańczowy sernik jest bardzo lekki i delikatny, nie za słodki, ale zarazem bardzo aromatyczny. Smakuje wszystkim naszym domownikom, więc jestem pewna, że zdobędzie również i Wasze serca. Posiada idealną, aksamitnie kremową konsystencję, będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole i co najważniejsze smakuje przepysznie : ) Sernik jest bez spodu, więc dodatkowo jest bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Jeden z tych, które zawsze się udają, więc możecie upiec go bez obaw, że coś pójdzie nie tak : ) Do jego przygotowania wykorzystałam produkty z nowej serii „Ze świata natury” m.in. cukier ze skórką pomarańczową, który nadaje mu naturalnego smaku prawdziwych włoskich pomarańczy. Wzbogaciłam go również o naturalny ekstrakt pomarańczy z Brazylii, który dodatkowo zwiększa jego intensywność i świeżość. Dużym plusem jest fakt, że sernik pomarańczowy możemy przygotować niezależnie od pory roku, a każdy kawałek zawsze przybliży nas do słonecznych chwil, dzięki czemu dobry nastrój gwarantowany : ) Polecam!!!


sernik pomarańczowy przepis

Składniki na sernik (tortownica o średnicy 20 – 21 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z pomarańczy z Brazylii Dr. Oetkera
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny

Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żółtka (białka odłożyć na później), cukier trzcinowy, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt naturalny z pomarańczy, roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami przekładać do serowej masy, za każdym razem delikatnie mieszając silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć otrzymaną masę i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez pierwsze 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 C (termoobieg) i piec przez kolejne 55 minut. Po tym czasie sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Składniki na pomarańczowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/4 pomarańczy

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodanie cukru pudru lub soku z pomarańczy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty należy dodać więcej soku z pomarańczy, jeśli zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru.

Dodatkowo:

  • świeża pomarańcza pokrojona w plasterki do dekoracji

Upieczony i przestudzony sernik udekorować przygotowanym pomarańczowym lukrem oraz świeżymi plasterkami pomarańczy.

Smacznego!


Sernik na Wielkanoc przepis

pomarańczowy sernik przepis

orange cheesecake recipe

sernik z pomarańczami

prosty sernik przepis
* Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 kwietnia, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

44 komentarzy

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. Kaśka

    Uwielbiam Twoje serniki 🙂 będę piec na Wielkanoc 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, smacznego 🙂

  2. Tasha

    Pomarańczowa eksplozja 🍊🍊🍊

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  3. Reelina

    Jaka idealna konsystencja !!!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Muszę wypróbować przepis!

  5. Konstacja

    Bardzo bardzo mi się ta wizja podoba 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadła do gustu, zachęcam do wypróbowania 🙂

  6. Sernik idealny. Na pewno wypróbuję przepis bo takiego sernika jeszcze nie jadłam 🙂

  7. Isia

    Cudowny serniczek 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  8. Dorota

    Zacnie wygląda 🙂 fajny pod kolor stołu i żonkili będzie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  9. Pati

    Przepyszny 🙂 do wielkanocy się nie ostanie ale zrobię nowy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Jagienka

    Super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  11. Ulka

    Na razie tylko test surowej masy ale pycha i teraz pachnie mi pięknie 🙂 jutro się będzie chłodził i oczekuje na sobote 🙂

    1. Marta

      Super, życzę smacznego 🙂

  12. Jess

    Wyszedł idealnie 🙂 i wygląda tak samo jak u Ciebie!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Gosia

    Przepyszny wesołych świąt!

    1. Marta

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  14. Jeszcze jakby czekolady dodać to w smaku byłby niesamowity 🙂

    1. Marta

      Jak dla mnie i bez czekolady tak właśnie smakuje 😉 ale warto przetestować 😀

  15. sernik wygląda bardzo delikatnie 🙂 jak pianka 🙂

    1. Marta

      Jest super, polecam 🙂

  16. Ala

    Przepis wypróbowany, ciasto doskonałe!!!!

    1. Marta

      Super, że sernik posmakował 🙂

  17. Pati

    Wyszedł przepysznie 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

  18. ryba

    W smaku dosłownie jak pomarańczowa chmurka 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Kalina

    Pychotka polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top