Pstrąg pieczony

Na pewno zdarzają Wam się sytuacje, kiedy z braku czasu, czy jak w naszym przypadku w związku z chorobą, wyjście na zakupy jest niemożliwe… Zakupy przez internet to już żadna nowość, ale do tej pory nie spotkałam się jeszcze z możliwością kupna online świeżych ryb! Moja córka jest ich miłośniczką, więc co najmniej 1-2 razy w tygodniu jest to u nas pozycja obowiązkowa… Sklep dobreryby.pl przyciągnął moją uwagę, zwłaszcza, że ryby wysyłane są każdego dnia, zaraz po odłowieniu. W ofercie mamy nie tylko świeże okazy, ale również te wędzone i rybne przetwory. My zdecydowałyśmy się na pstrągi, bo są pyszne i przygotowuje się je błyskawicznie. W ciągu niecałych 30 minut możecie wyczarować coś nie tylko smacznego, ale również zdrowego. Pstrągi idealnie komponują się z dodatkiem pieczonych ziemniaczków ; ) Polecam!

Dorsz pieczony

Byłam bardzo ciekawa jak będzie wyglądać wysyłka takiego wymagającego towaru, ale pomimo moich obaw paczka dotarła świetnie zabezpieczona. Ryby zapakowane były w hermetyczne opakowania, całość umieszczona została w styropianowym pojemniku wyłożonym lodem w szczelnych woreczkach. Nie muszę chyba wspominać jak ważne jest to w okresie letnim. 


Pstrąg pieczony w piekarniku

Składniki :

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, koperek, tymianek
  • sól morska, pieprz

Do podania:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn

Rybę umyć, osuszyć. Skropić z sokiem z cytryny i doprawić z obu stron solą morską i pieprzem. Masło rozetrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekany koperek i tymianek. Wymieszać i tak przygotowaną mieszanką wysmarować wnętrza ryb. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w łódeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Delikatnie podgotować ok. 5 minut. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz, papryka, rozmaryn. Piec w rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) piekarniku przez ok. 20 min. aż ładnie się zarumienią.

Smacznego : )


Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
 


Pstrag pieczony
 


Pstrąg z piekarnika

Komentarzy: 46

  1. Aśka
    22 kwietnia 2015 / 11:11

    Taki pstrą i jeszcze z dostawą do domu… poezja 😀

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:16

      Zdecydowanie godny polecenia, a opcja dostawy do domu bezcenna! 🙂

  2. Nina
    22 kwietnia 2015 / 12:08

    Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:16

      Smakuje równie dobrze, polecam 🙂

  3. 22 kwietnia 2015 / 13:25

    Uwielbiam ryby;) a jeszcze z dostawą do domu…;)

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:16

      To zdecydowanie duży plus! 🙂

  4. Jagoda
    22 kwietnia 2015 / 18:18

    Rybka wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:17

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Anula
    22 kwietnia 2015 / 18:52

    Uwielbiam takie przepisy proste i szybkie, a wychodzą cudeńka 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:17

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. 22 kwietnia 2015 / 19:33

    Nie tylko pyszne, ale też zdrowe;)

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:17

      Dokładnie, zdrowe nie musi być nudne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:17

      🙂

  7. Gonia
    22 kwietnia 2015 / 23:03

    Noo piąteczek się zbliża, więc przepis na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      22 kwietnia 2015 / 23:17

      Bardzo mi miło, proszę o informację jak smakowało 🙂

      • Gonia
        29 kwietnia 2015 / 16:15

        Było pysznie, bardzo dziękuję za przepis!!! 🙂

        • Marta
          Autor
          29 kwietnia 2015 / 23:27

          Bardzo mi miło, że ryba smakowała 🙂

  8. Marysqa
    22 kwietnia 2015 / 23:56

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:22

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Hanka
    23 kwietnia 2015 / 9:35

    Uwielbiam rybki! ze sklepu internetowego nie korzystałam, ale ja to zacofana jestem… może pora to zmienić 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:24

      Polecam wypróbować, bardzo wygodna i sprawdzona opcja 🙂

  10. Romka
    23 kwietnia 2015 / 10:50

    Świetne zdjęcia, aż mi się zachciało takiego obiadu 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:24

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. 23 kwietnia 2015 / 11:59

    pstrąg, to zaraz po łososiu, moja ulubiona ryba 🙂
    te pieczone są najlepsze.

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:24

      Łososia również uwielbiam, zwłaszcza grillowanego 🙂

  12. renata
    23 kwietnia 2015 / 18:45

    Czy mogę pominąć tymianek?

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:26

      Oczywiście, polecam dopasować do własnych upodobań smakowych 🙂

  13. Arnika
    23 kwietnia 2015 / 22:12

    Uwielbiam ryby! fajna propozycja 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2015 / 22:26

      Dziękuję 🙂

  14. Natasza
    24 kwietnia 2015 / 9:30

    Dziś piątek to i rybka być musi! taka z głową zawsze mnie trochę przerażała, ale z tego co widzę, nie ma powodu do obaw 😀

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:49

      Rzeczywiście nie ma powodu do obaw, polecam wypróbować 🙂

  15. Dobrosia
    24 kwietnia 2015 / 15:14

    Mmm rybka jak marzenie – polecam!

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:50

      Bardzo mi miło, że ryba smakowała 🙂

  16. Ania
    24 kwietnia 2015 / 20:02

    Bardzo smacznie wyszło, dodałam od siebie plasterki cytryny także do środka ryby i polecam ten patent 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:51

      Wypróbuję przy następnej okazji 🙂

  17. 24 kwietnia 2015 / 20:48

    Ja z rybami sporadycznie eksperymentuję, ale Twoje wyglądają bardzo zachęcająco!

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:12

      Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że przepis zachęci do częstszego eksperymentowania na tym polu, bo warto 🙂

  18. Michalina
    25 kwietnia 2015 / 20:33

    Ryby uwielbiam, super propozycja 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:09

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  19. 26 kwietnia 2015 / 15:40

    pyszna rybka 🙂 samo zdrowie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Zdecydowanie 🙂

  20. Milena
    29 marca 2017 / 15:00

    Rybka wyszła idealnie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:44

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  21. Krzysiek
    13 lipca 2020 / 18:24

    „Rybę umyć , osuszyć” a co z łuskami? Nie trzeba usunąć?!

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2020 / 11:10

      Nie ma takiej potrzeby, pstrąg prawie nie ma łusek, więc praktycznie nie ma co skrobać 😉

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 7 =