Kontakt

blog kulinarny

Cynamonowy pudding chlebowy

Bardzo rzadko zdarzają nam się dni, kiedy świeżo upieczona chałka nie zostaje zjedzona jeszcze lekko ciepła : ) Jeśli jednak uda się jej dotrwać kolejnych dni (przyznam się, że często w tym celu piekę od razu z podwójnej porcji ; ) ) nie ma nic lepszego niż przygotowanie chlebowego puddingu, czyli zapiekanych tostów cynamonowych : ) Są obłędne i trudno im się oprzeć, a cały dom na długo wypełnia cudowny zapach cynamonu. Mały powrót do beztroskiego dzieciństwa : ) Polecam!!!


pudding chlebowy jak zrobić


Składniki:

  • 1 duża chałka (nie musi być świeża)
  • 35 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu Galeo
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chałkę pokroić na mniejsze kromki, każdą z nich posmarować masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, do czasu uzyskania chrupiącej cukrowo-cynamonowej skorupki. Wyjąć z piekarnika, obniżyć temperaturę do 180 C (termoobieg). Mleko wymieszać z jajkami, syropem klonowym i ekstraktem z wanilii i w tej mieszance dokładnie zamaczać przygotowane tosty. Następnie kawałki chałki układać w naczyniu żaroodpornym, zalać pozostałą częścią mleka i odstawić na kilka minut, aby dobrze nasiąknęły. Przełożyć do piekarnika i piec przez ok. 20 minut do momentu aż tosty wchłoną cały płyn.

Smacznego!


pudding chlebowy z cynamonem przepis


tosty cynamonowe przepis

* Wpis bierze udział w konkursie z marką Galeo




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 marca, 2017
Kategorie: Chleby i bułeczki, Drożdżowe, Konkursy, akcje, eventy, Śniadania i kolacje

28 komentarzy

  1. Aga

    Bossssz Marto jakie cuda ! Kocham Twoją estetykę 🙂 Powodzenia w konkursie jak dla mnie nie masz konkurencji 🙂

    1. Marta

      Aga bardzo Ci dziękuję 🙂 Ogromnie miło to czytać 🙂

  2. Ilona

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Megan

    Śniadanie jak marzenie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Majka

    Chałka chodzi za mną od kilku dni i zjeść ją w takiej postaci toć uczta dla podniebienia 💖☕

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 chałka jest pyszna w każdej postaci 🙂

  5. Iza

    Świetny pomysł czy zamiast chałki może być chleb?

  6. Mati

    Śniadanie ideał dobrze ze weekend za pasem 🙂 Bardzo lubię Pani przepisy bo zawsze wychodzą więc kibicuję w konkursie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za ciepłe słowa 🙂

  7. Natalia

    Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂

    1. Marta

      Super, zachęcam do wypróbowania 🙂

  8. taki cynamonowy zjadłabym bez zastanowienia 🙂

    1. Marta

      Jest pyszny, polecam 🙂

  9. Natalia

    Wyszło pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Isia

    Przepis super rodzina zachwycona a i pracy nie duzo 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Nina

    Pudding jest wprost idealny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Kama

    Jakie to pyszne <3

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  13. Dusia

    Polecam smak rewelacja 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top