Pudding z kaszy jaglanej i szpinaku

Kiedyś nie wyobrażałam sobie, aby szpinak mógł stanowić składową deseru… ; ) Ze względu na jego wspaniałe właściwości zaczęłam jednak przemycać go do koktajli i teraz nie ma już dla mnie nic zaskakującego w takim połączeniu. W zestawieniu z jaglanym puddingiem wychodzi nam nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy, wiosenny deser. Polecam!


Pudding z kaszy jaglanej

Składniki :

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g mrożonego szpinaku FRoSTA
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • garść migdałów i orzechów

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać i przelać wrzątkiem (unikniemy wtedy jej specyficznej goryczy). Delikatnie podprażyć i zalać szklanką wody. Delikatnie posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż cała woda się wchłonie, od czasu do czasu mieszając. Zalać mlekiem kokosowym. W tym czasie szpinak podsmażyć, aby się rozmroził, dodać banana wymieszać. Przełożyć do kaszy jaglanej i zmiksować blenderem. Opcjonalnie można dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować bakaliami.

Smacznego : )


Budyń z kaszy jaglanej

Komentarzy: 22

  1. Alina
    29 kwietnia 2015 / 19:15

    Teraz to mnie zaskoczyłaś… genialne!!!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo dziękuję! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. 30 kwietnia 2015 / 6:37

    szczerze uwielbiam szpinak na słodko i bardzo często go w ten sposób przyrządzam 😉 w ciastach, plackach, gofrach, smoothies, właśnie takich kremach i nie tylko 🙂 świetny pomysł na deser czy śniadanie ! 😀

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:14

      To prawda, sama się przekonałam jak świetnie pasuje do ciasta podczas przygotowywania popularnego wypieku „leśny mech”:) ale z goframi podsunęłaś mi świetny pomysł! 🙂

  3. kasienka85
    1 maja 2015 / 22:27

    Cudo, nie wiem jak Ty to wykombinowałaś, ale efekt genialny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:15

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:17

      Dziękuję 🙂

  4. Iza
    3 maja 2015 / 15:04

    Pysznie i zdrowo 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:17

      Dziękuję 🙂

  5. 3 maja 2015 / 23:51

    bardzo fajny, zdrowy pomysł na deser 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2015 / 9:43

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. 8 maja 2015 / 11:16

    Wygląda na prawdę świetnie! Robiłam już puddingi z kaszy jaglanej ale nigdy bym chyba nie wpadła na pomysł wymieszania ze szpinakiem. Teraz sobie pomyślałam, że ten zielony kolor można by też uzyskać dzięki matcha – tej proszkowanej herbacie zielonej.

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:42

      Pomysł z herbatą też jest ciekawy, muszę wypróbować przy najbliższej okazji 🙂

  7. Agata
    8 maja 2015 / 16:14

    Wyszło pysznie, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:43

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Beata
    23 września 2019 / 8:42

    Super pomysł, oryginalne połączenie składników, jednym słowem deser urzeka 😁 😍

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 10:16

      Dziękuję pięknie 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 10 =