Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Rogaliki z kruchego ciasta francuskiego

rogaliki z kruchego ciasta francuskiego

Długo poszukiwałam przepisu na kruche ciasto francuskie (nie mylić z tym listkowanym). Przepis, który znalazłam ostatnio w internecie nareszcie sprostał moim oczekiwaniom. Ciasto jest idealnie kruche, delikatnie maślane, praktycznie wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Z jednej połowy postanowiłam zrobić zwykłe rogaliki, resztę ciasta przeznaczyliśmy na rogaliki z powidłami. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Z ciasta możemy formować dowolne ciasteczka, rogaliki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30-40 minut. Ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

7 komentarzy

  1. Przepis rzeczywiście super, nawte ja posiadam w dom te składniki:) Wypróbuję na dniach!

  2. Micro98

    Te rogaliki maja jedna zasadnicza wade, jest ich za mało!!!!!!!!! moglas ostrzec;P bym zrobil potrojna porcje, bo wyslzo mi na jedno schrupanie!:)

    1. Marta

      Rzeczywiście, mój błąd, że nie podałam ilości, a rogale znikają w zastraszającym tempie…:)

  3. Marta

    Wlasnie zjedlismy to co zrobilam godzine temu.i fakt,ilosc na jedna blache,moment zniknely.przepis super,ciasto kruchutkie,naprawde super.choc jak dla mnie malutka wada-dosyc tluste.ale co tam :) jutro robie 3x tyle…

    1. Marta

      Niestety są dość kaloryczne, ale takie pyszne, że ciężko się oprzeć :D

  4. ronia

    Moje ukochane rogaliki, nawet marcińskie ich nie przebija:))))

    1. Marta

      To również moje ulubione :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


1 × = 3

Top