Kontakt

blog kulinarny

Ryba po grecku


Ryba po grecku
To już kolejna Wigilia, na której zagościła ryba po grecku, a ja znów miałam problem próbując farszu- jak on właściwie powinien smakować ; ) U mnie w domu nigdy tej potrawy nie jedliśmy, więc nie miałam żadnego odniesienia. Na szczęście intuicja nie zawiodła i zarówno T. jak i mama zajadali się ze smakiem. Ryba była pyszna i żałuję, że zrobiłam jej tak niewiele ; )

Składniki:

  • 400 g filetów mrożonej ryby (u mnie mintaj)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów/li>
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • masło klarowane (zwykłe lub olej) do podsmażenia

Filety rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle aż się zarumienią z obu stron. Przygotowane filety przekładamy np. do naczynia żaroodpornego, aby łatwiej było je później podgrzać w piekarniku ; )

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, które wcześniej obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos przekładamy na usmażone wcześniej filety.

Smacznego : )
http://www.wrzuc.to/pl/3uABr0Pk.wt


Ryba po grecku - szybki przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 grudnia, 2009
Kategorie: Boże Narodzenie, Dania obiadowe, Dania z ryby, Śniadania i kolacje, Wyroby na różne okazje

7 komentarzy

  1. A.

    Szkoda, że mi nie dane było spróbować!

  2. betii

    pycha, ja dodaje dodatkowo do smaku troche musztardy i cynamonu!! a zamiast wody podlewam bulionem 😉
    przed podaniem polecam podgrzac w piekarniku na cieplo o wiele lepsza;)

    1. Marta

      Muszę wypróbować z Twoimi modyfikacjami:) zwłaszcza bulion zamiast wody brzmi smakowicie:)

  3. Rita

    Wygląda pysznie, nie wiedziałam że to takie proste, chyba spróbuję jeszcze przed Wigilią 🙂

    1. Marta

      Polecam, u nas ryba w tej wersji nie tylko na Wigilię 🙂

      1. Rita

        Przepyszna! dziękuję 🙂 na Święta na pewno powtórzę 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top