Kontakt

blog kulinarny

Ryba w cieście

Kolejna próba, aby przemycić rybę do naszego menu ; ) Tym razem jednak średnio udana… Ciasto nie jest złe, ale zdecydowanie nie zachwyca. Na plus mogę dodać, że ciasto bardzo dobrze przylega do ryby, co ułatwia smażenie. Mimo to, zdecydowanie bardziej chwyciły nas za serce rybne dukaty : )


Ryba w cieście

Składniki :

  • 500 g filetów np. z mintaja + pieprz
  • 150 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 10 ml wody mineralnej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu

Wszystkie składniki poza rybą mieszamy mikserem na gładkie ciasto (będzie dość gęste). Kawałki ryby, oprószone pieprzem maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 marca, 2012
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z ryby

9 komentarzy

  1. Fany_tatus

    Świetny pomysł, też muszę ryby przemycać dla moich dzieciaków;)

    1. Marta

      My też niestety za rybą nie przepadamy 🙂

  2. relina

    Taka rybe to chyba kazdy zje ze smakiem i poprosi o wiecej:)

  3. eMMa

    Mojej rodzince bardziej zasmakowała ryba w ciescie niz dukaty:)

  4. Marta

    Jak widać to rzecz gustu 🙂

  5. Małgoś

    Ciasto warto przyprawić ( lub rybę) przyprawą do ryb 🙂 Zaś z filetów polecam grenadiera, tilapię lub solę ( bezsmakowa) – powinno zasmakować dzieciakom 🙂

    1. Marta

      Przyprawa zdecydowanie by pomogła 🙂 polecone filety muszę wypróbować, bo w tym temacie mam słabe doświadczenie 😀

  6. Iza

    A ja rybkę uwielbiam, aby ciasto dobrze się trzymało a rybka nie rozpadała ja przed smażeniem tuż po odmrożeniu odsączam z niej nadmiar wody ręcznikiem papierowym:)

  7. Marta

    Dziękuję za poradę ! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top