Ryba z sosem z pieczonej papryki

Ostatnio przekonuję się do rybnych dań, więc jak tylko koleżanka poleciła mi filety w paprykowym sosie wiedziałam, że będzie smacznie. Do przygotowania ryby używam papieru do smażenia (zwykły papier do pieczenia również się sprawdza), dzięki czemu możemy smażyć ją na patelni bez dodatku tłuszczu. Danie automatycznie jest zdrowsze i mniej kaloryczne, więc bez wyrzutów sumienia mogę zjeść później kawałek ciasta… : D Polecam.


Ryba w sosie z pieczonej papryki

Składniki :

  • 3-4 filety z ulubionej ryby (ostatnio bardzo zasmakował mi sandacz ; )
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, koperek, sok z cytryny do smaku

Papryki umyć, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż skórka zbrązowieje. Przełożyć paprykę do garnka, przykryć i ostudzić. Po tym czasie obrać ją, usunąć nasiona i zmiksować blenderem, dodając olej, sól, czosnek, sól i pieprz. Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na papierze ok. 4-5 minut z każdej strony. Podawać z koperkiem.

Smacznego : )


Ryba w sosie paprykowym

Komentarzy: 14

  1. 16 stycznia 2015 / 21:12

    nooo, to musiało pachnieć, do tego pieczona papryka, fantastyczna, uwielbiam tak, jakby inaczej smakowała, bardziej…….:)

    no i buziak za TO miejsce na kawałek ciasta, hahahahah :*

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2015 / 16:54

      Ja to z papryką biorę wszystko w ciemno 😀 a kawałek ciasta.. nie odmówię nigdy 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2015 / 16:56

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. asia
    17 stycznia 2015 / 16:57

    Uwielbiam rybę w każdej postaci, chętnie sprawdzę taki przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2015 / 17:16

      Polecam 🙂

  3. asia
    21 stycznia 2015 / 14:40

    Sos paprykowy bardzo smaczny, ale rybkę zrobiłam w panierce.

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:10

      Na pewno było równie smacznie 🙂

  4. Ala
    21 stycznia 2015 / 16:47

    Bardzo dobre, a próbowałaś kiedyś sos paprykowy z pomidorami?

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 18:51

      Sosu jeszcze nie, ale robiłam zupę krem pomidorowo paprykowy i była pyszna 🙂

  5. 24 stycznia 2015 / 22:02

    fajny sosik do rybki, paprykowego jeszcze nie jadłam.

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:17

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Kaja
    26 października 2016 / 14:01

    Pycha super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2016 / 0:14

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj asia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 1 =