Kontakt

blog kulinarny

Rybne dukaty

Nie przepadamy za rybą, ale staram się włączać ją do naszego jadłospisu co najmniej raz na dwa tygodnie. Dukatami zajadałam się u mojej przyjaciółki A., której dzieciaki jedzą rybę tylko pod tą postacią : ) Muszę przyznać, że dla mnie też są smaczniejsze niż zwykły filet w panierce.


Rybne dukaty

Składniki :


  • 400 g filetów z mintaja (miałam mrożone, więc uprzednio rozmroziłam)
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia z dodatkiem 2 łyżek otrąb owsianych)
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Wszystkie składniki zemleć w blenderze lub zmiksować. Masę rybną włożyć do lodówki, aż stężeje lub na bieżąco formować dukaty i obtoczyć w bułce tartej, wymieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanym oleju i odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 lutego, 2012
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z ryby

6 komentarzy

  1. Ali

    Uwielbiam ryby, uwielbiam, uwielbiam 🙂

  2. bad_girl

    Lubię rybe, zawsze jem w postaci filetow, wiec chetnie wyprobuje te dukaty:)

  3. Marta

    Ryba ma wielu zwolenników, ale do mnie nie przemawia:)

  4. Obiad stworzony idealnie dla mnie 😀 serio, pochłonęłabym wszystko!

  5. Gos!a

    Mój synek tylko w takiej postaci zjada rybkę ;)Ja czasem dodaje dotowaną dynię – przemycam warzywa 😉

    1. Marta

      O z dynią muszę wypróbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top