Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Ryż na mleku z jabłkami

ryznamleku

Przeważnie nie przepadamy za obiadami na słodko, ale czasem ciężko wymyślić mi coś nowego-bezmięsnego i dlatego w ostatni piątek pomyślałam o ryżu na mleku z jabłkami.  Wydawało mi się również, że błyskawicznie pójdzie mi jego przyrządzenie, co stanowiło dodatkową zachętę ; ) Niestety, aż tak szybko się nie udało, ale efekt końcowy był zadowalający. Nawet T. docenił wysiłek choć wcześniej w ogóle nie był przekonany czy da radę przełknąć ” coś takiego” ; )

Składniki :

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 litr mleka
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • cynamon

Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Próżymy na małym ogniu dodając łyżkę cukru i cynamon – ja dodałam niewiele, gdyż za nim nie przepadamy ; )

Ryż wrzucamy do gorącej się wody i gotujemy 10 min, następnie przekładamy woreczki do gorącego mleka i gotujemy jeszcze jakiś czas, aż wchłonie mleko.

Układamy warstwami ryż, jabłka, ryż.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − = 1

Top