Kontakt

blog kulinarny

Sernik na cieście

Stało się! Po wielu próbach udało mi się stworzyć przepis na mój ukochany sernik ; ) Od dawna chciałam odtworzyć smak na najlepszy sernik mojej Babci, ale nie było to proste. Bardzo podobny odnalazłam również w znanej cukierni i nie muszę Wam wspominać, że przy każdej możliwej okazji zaglądałam tam po „kawałeczek” : ) Jestem bardzo zadowolona, bo mam wrażenie, że moja wersja nareszcie jest bliska ideału : ) Spód stanowi kruche, czekoladowe ciasto, do tego pyszna serowa masa z wiśniami w delikatnym żelu i czekoladowa kruszonka… Koniecznie wypróbujcie i to nie tylko ze względu na zbliżające się Święta ; ) Z podanych składników piekłam go na blasze 23 x 35 cm.


Sernik babuni
Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnym razem zamiast ścierać ciasto rozwałkuję je na odpowiedni prostokąt i przełożę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i w niektórych miejscach dostała się pomiędzy ciasto. Przeszkadzało mi to jednak wyłącznie wizualnie ; )

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30 %
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru

Ser ucierać przez kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką, najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, płynną i dość rzadką masę.

Składniki na czekoladową kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła Lurpak
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło posiekać nożem wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.

Dodatkowo:

  • 1 duży słoik wiśni w kompocie (użyłam domowych przetworów ok. 500 g.)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców). Zagotować. Kilka łyżek (u mnie 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni i dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Ostudzić.
Na kruchy spód wylać masę serową. Dodać przestudzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec wysypać kruszonką. Piec w rozgrzanym  do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez kilka godzin lodówce. Czekoladową kruszonkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


Sernik na cieście
 


Sernik z czekoladową kruszonkną



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 marca, 2013
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Serniki, Wyroby na różne okazje

35 komentarzy

  1. Sernik na takim cieście jest moim ulubionym 🙂

  2. prezentuje się obłędnie!:) taki czekoladowy bym schrupała:D

  3. mniam, mniam. Jakoś serników boję się robić:D!

    1. Marta

      Ervisha wcale Ci się nie dziwię:) Aniu dziękuje jest pyszny:) Monika przełam się, ten na pewno Ci się uda 🙂

  4. Skusimy się na kawałek ! 🙂

    1. Marta

      Justin&Dorothy zapraszam 🙂

  5. klasyka w najlepszym wydaniu 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Wygląda pysznie. Uwielbiam połączenie sera, czekolady i wiśni… aż ślinka cieknie 🙂

  7. Marta

    O tak, to także moje ulubione połączenie 🙂

  8. Chciałoby się powiedzieć, że z chęcią taki smaczny kawałek zjem

  9. Marta

    Polecam! 🙂

  10. wygląda bardzo smakowicie!

    1. Marta

      Jest pyszny:)

  11. Przepysznie wygląda, z chęcią bym zjadła ze smakiem ! 🙂

  12. Basia

    Czy taki ser na sernik się nadaje tutaj czy nie?

    1. Marta

      Przyznam szczerze, że osobiście tych wiaderkowych raczej nigdy nie używam, bo wolę zbite, mocne serniki 🙂 Dlatego ciężko mi powiedzieć jaki wyjdzie 🙂

  13. Aureliamasn

    Ciasto wyszło wspaniale .pierwszy raz udało mi sie zrobic tak dobry sernik .Wielkie dzięki

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, wg mnie również jest on pyszny 🙂

  14. Wygląda przepysznie, chyba już wiem co dziś będzie moja rodzinka jeść na deser 🙂

  15. Monika

    Sernik wyszedł pyszny. Moja mama która umie piec byłą sceptycznie nastawiona do tego przepisu bo nie ma sernixa 😉 ale jak zrobiłyśmy to była tak zachwycona że wzięła ten przepis, żeby czasami sobie w domu też zrobić. Nic nie trzeba modyfikować. Dziękuję za przepis bo tym sernikiem również zajadałam się pewnie w tej samej cukierni co Autorka 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę!:)

  16. Mila

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam, smakuje rewelacyjnie nasz hit!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, bo to także mój ukochany sernik 🙂

  17. Roz

    O raju zmotywowana tymi wszytskimi komentarzami zorbiłam i…. nie zawiodłam się! a tego się bałam bo czasem to co jest przereklamowane wcale mi nie smakuje 🙂 jeśli macie podobne obawy nie wahajcie sie pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  18. Milena

    To mój ulubiony sernik z Twojej strony choć wybór trudny 🙂 zawsze się udaje i zawsze ale to zawsze wszystkim gościom smakuje mogę piec w ciemno 🙂

    1. Marta

      Dziękuję za przemiłe słowa 🙂

  19. A.

    Czy te wiśnie mozna jakos pominąć albo zastąpić innymi owocami? Jutro chce robić proszę o odpowiedz

    1. Marta

      Można zastąpić np. malinami, mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, wystarczy wyłożyć na masę serową i posypać kruszonką, wersja równie pyszna 🙂

  20. Janka

    Sernik jest przepyszny zrobiłam sobie sama na urodziny i chyba szybko pokuszę się o powtórkę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że nie będziesz czekała cały rok do kolejnych urodzin i oczywiście wszystkiego najlepszego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top