Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Sernik na cieście

Stało się! Po wielu próbach udało mi się stworzyć przepis na mój ukochany sernik ; ) Od dawna zajadałam się nim w jednej z moich ulubionych cukierni, zastanawiając się jak powtórzyć go w domu ; ) Być może znacie go pod nazwą sernik babuni? Jestem bardzo zadowolona, bo mam wrażenie, że moja wersja nareszcie jest bliska ideału : ) Spód stanowi kruche, czekoladowe ciasto, do tego pyszna serowa masa z wiśniami w delikatnym żelu i czekoladowa kruszonka… Koniecznie wypróbujcie i to nie tylko ze względu na zbliżające się Święta ; ) Z podanych składników piekłam go na blasze 23 x 35 cm.


Sernik babuni
Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła Lurpak
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnym razem zamiast ścierać ciasto rozwałkuję je na odpowiedni prostokąt i przełożę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i w niektórych miejscach dostała się pomiędzy ciasto. Przeszkadzało mi to jednak wyłącznie wizualnie ; )

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30 %
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka cukru

Ser ucierać przez kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką, najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, płynną i dość rzadką masę.

Składniki na czekoladową kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła Lurpak
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło posiekać nożem wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.

Dodatkowo:

  • 1 duży słoik wiśni w kompocie (użyłam domowych przetworów ok. 500 g.)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców). Zagotować. Kilka łyżek (u mnie 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni i dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Ostudzić.
Na kruchy spód wylać masę serową. Dodać przestudzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec wysypać kruszonką. Piec w rozgrzanym  do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez kilka godzin lodówce. Czekoladową kruszonkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


Sernik na cieście
 


Sernik z czekoladową kruszonkną



Autor: Marta Pękalska

25 komentarzy

  1. Sernik na takim cieście jest moim ulubionym :)

  2. prezentuje się obłędnie!:) taki czekoladowy bym schrupała:D

  3. mniam, mniam. Jakoś serników boję się robić:D!

    1. Marta

      Ervisha wcale Ci się nie dziwię:) Aniu dziękuje jest pyszny:) Monika przełam się, ten na pewno Ci się uda :)

  4. Skusimy się na kawałek ! :)

    1. Marta

      Justin&Dorothy zapraszam :)

  5. klasyka w najlepszym wydaniu :)

  6. Wygląda pysznie. Uwielbiam połączenie sera, czekolady i wiśni… aż ślinka cieknie :)

  7. Marta

    O tak, to także moje ulubione połączenie :)

  8. Chciałoby się powiedzieć, że z chęcią taki smaczny kawałek zjem

  9. wygląda bardzo smakowicie!

    1. Marta

      Jest pyszny:)

  10. Przepysznie wygląda, z chęcią bym zjadła ze smakiem ! :)

  11. Basia

    Czy taki ser na sernik się nadaje tutaj czy nie?

    1. Marta

      Przyznam szczerze, że osobiście tych wiaderkowych raczej nigdy nie używam, bo wolę zbite, mocne serniki :) Dlatego ciężko mi powiedzieć jaki wyjdzie :)

  12. Aureliamasn

    Ciasto wyszło wspaniale .pierwszy raz udało mi sie zrobic tak dobry sernik .Wielkie dzięki

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, wg mnie również jest on pyszny :)

  13. Wygląda przepysznie, chyba już wiem co dziś będzie moja rodzinka jeść na deser :)

  14. Monika

    Sernik wyszedł pyszny. Moja mama która umie piec byłą sceptycznie nastawiona do tego przepisu bo nie ma sernixa ;) ale jak zrobiłyśmy to była tak zachwycona że wzięła ten przepis, żeby czasami sobie w domu też zrobić. Nic nie trzeba modyfikować. Dziękuję za przepis bo tym sernikiem również zajadałam się pewnie w tej samej cukierni co Autorka :)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 9 = 17

Top