Kontakt

blog kulinarny

Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!


Tradycyjny sernik wiedeński

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji

Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez „grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Tradycyjny sernik
 


Sernik wiedeński
Inspiracja

Smaki dzieciństwa



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 kwietnia, 2014
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki, Top 10, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

47 komentarzy

  1. Dobry sernik zawsze jest mile widziany na stole 🙂

    1. Marta

      Dokładnie tak 🙂 dobry sernik nie jest zły 😀

  2. wygląda po prostu idealnie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. jak bez lukru to dla mnie:)
    kiedyś lukier mi nie przeszkadzał, a teraz nawet wygląd mnie odrzuca 🙁

    1. Marta

      Aniu u mnie na odwrót 🙂 za lukrem kiedyś nie przepadałam, a teraz mi się odmieniło na tak 🙂

  4. Ha! Kto by pomyślał, moja mama robi identyczny, tylko jajka rozdziela i ubitą na sztywno pianę z białek dodaje na koniec. W każdym razie polecam, receptura jest niezawodna 🙂

    1. Marta

      Też kiedyś rozdzielałam żółtko z białkiem, ale raz z braku czasu poszłam na skróty i tak już zostało, bo nie zauwżyłam różnicy w smaku :):)

  5. amela

    Czasem prostota to klucz do sukcesu. Super przepis, jak każdy od Ciebie, dzięki 🙂

    1. Dziękuję za miłe słowa 🙂 cieszę się, że sernik smakował 😉

  6. żeby był choć jedne taki post, że ci coś nie wyszło, spaliłaś, przypaliłaś, to nieeee, musi być fantastycznie;p;p Oczywiście żartuję, wiesz za co lubię Twojego bloga, Ciebie w sumie, więc nie będę się rozpisywać…;)) Jak zwykle udany post, post, zdjęcia, ech;)

    1. Oj zdarza mi się, ale jak przypalam to nie fotografuję…;) i wiesz, że mam ogromne serce do słodkości, więc czesto czuwam przy piekarniku :):)

  7. To prawda taki jest najlepszy i wygląda imponująco. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  8. Koniecznie musze wyprobowac !

  9. Ja w tym samym czasie piekłam ten sernik 🙂 Niestety zniknął zanim zdążyłam sfotografować, a smak obłędny 🙂

    1. Nam rownież bardzo smakował 😉

  10. Kinia

    Mój ulubiony sernik, dzięki temu przepisowi wszyscy myślą, ze niezła ze mnie cukierniczka.. polecam każdemu, bo tak naprawdę rzadko coś mi się udaje 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂

  11. Ilona

    Najlepszy sernik, moja Babcia tez taki piekła i zawsze znika jako pierwszy ze stołu 🙂

    1. Marta

      O tak u nas też sernik zawsze ma najwięcej zwolenników 🙂

  12. Natka

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam a przyznaję, że z pieczeniem ciast nie jestem zaznajomiona 🙂 super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że rozpocznie Pani wspaniałą przygodę z wypiekami 🙂 Jak zawsze najtrudniejsze są początki 🙂

  13. Inka

    Najlepszy sernik, taki jak u Babci…

    1. Marta

      Bardzo mi miło, nie jest łatwo odtworzyć babcine przepisy 🙂

  14. Nota

    Klasyczny pyszny dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  15. Dunia

    Najlepszy sernik ever!!!!

    1. Marta

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  16. klara

    Tak wlasnie smakowal sernik u mojej Buni! dziekuje dziekuje dziekuje za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował i przywołał miłe wspomnienia 🙂

  17. Gonia

    Przepyszny!!!

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  18. Niki

    Klasyka <3 smakuje zupełnie jak u mojej Babci a nie łatwo było odtworzyć ten przepis :))))

  19. Janka

    Przepis jest wspaniały 🙂 nic bym nie zmieniła i nawet okruszki u nas nie zostały 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  20. Katarzyna Walewska

    Sernik ideał 🙂 zawsze wychodzi i super smakuje a nie ma wiele pracy 🙂

    1. Marta

      Super, że tak mocno przypadł do gustu 🙂

  21. Julia

    Przepyszny serniczek wyszedł:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Marcy

    Pyszny i prosty nawet dla początkującej 🙂

  23. Ela

    Nie znam lepszego 🙂 ale obowiązkowo z polewą czekoladową zrobiłam i posypałam płatkami z migdałów 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe 🙂

  24. Ivø

    Wyszedø super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top