Sernik z brzoskwiniami II

Do niedawna byłam przekonana, że moja mama i babcia przygotowują ten sernik wg tego samego przepisu ; ) Zdecydowanej różnicy w smaku nie udało mi się wychwycić, ale postanowiłam dodać tu również wersję babciną (jeszcze z margaryną), żeby nie poszła w zapomnienie ; ) A takiego klasyka jak sernik z brzoskwiniami chyba nie trzeba nikomu polecać : )


Składniki na ciasto (duża blacha):

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z nich owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Dwie pozostałe wyłożyć równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 – 1,1  kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 budyniu śmietankowego
  • 1 kostka margaryny

Całe jaja utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, dalej ucierając. Następnie porcjami dodawać ser, nie przestając mieszać. Na końcu dodać budyń i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Dodatkowo:

  • 1-2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie odsączyć, i każdą połówkę pokroić na cztery mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno z cukrem. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na masę serową układać przygotowane brzoskwinie, a następnie pianę z białek.

Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C (opcja górna i dolna grzałka). Jeśli ciasto na wierzchu zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. kinga
    11 października 2012 / 19:02

    Mój ulubiony sernik. Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2012 / 19:54

      Mam słabość do serników 😀

  2. 11 października 2012 / 20:25

    klasyka, ale jaka pyszna:)

  3. Marta
    Autor
    11 października 2012 / 20:53

    Dokładnie 😀

  4. reese
    13 października 2012 / 18:41

    To jest klasyk, nie da sie ukryc:) warto meic wiecej przepisow, zeby sie nei znudzil:)

    • Marta
      Autor
      13 października 2012 / 19:22

      Racja 😀

  5. 15 października 2012 / 21:13

    Piękny, a smak cudowny ! Uwielbiam takie owocowe serniki szczególnie z brzoskwiniami 🙂

  6. Marta
    Autor
    15 października 2012 / 21:19

    O tak z owocami pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 21 =