Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Sernik z jabłkami siostry Anastazji

Kiedy zobaczyłam ten sernik w książce Siostry Anastazji wiedziałam, że muszę go zrobić! Na pewno znacie podobną wersję z brzoskwiniami (która przy okazji jest jedną z moich ulubionych… ; ), ale polecam Wam wypróbować także dodatek jabłek. Sernik jest pyszny, idealny na nadchodzące Święta! Polecam : )


Sernik z jabłkami

Składniki na ciasto (blacha 23×38 cm):

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę. Dodać do mąki. Dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno blachy, a drugą przełożyć do zamrażarki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4-5 jabłek

Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem. Ser zmielić lub utrzeć mikserem. Dodać do masy z margaryny, żółtek i cukru. Dodać proszek do pieczenia i budyń (proszek). Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Na ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.

Składniki na pianę bezową:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową łyżką. Wylać równo na jabłka. Na pianę równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego : )


Sernik z jabłkami Siostra Anastazja





Autor: Marta Pękalska

18 komentarzy

  1. Uwielbiam taki sernik ;D

  2. Wygląda przepięknie. Problem w tym, że wszystkie Twoje serniki (i wypieki) takie są i jak sie tu zdecydować, co upiec?:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!:) miło się czyta takie pozytywne komentarze :)

  3. serniki wielbię wszelakie. ale z jabłkami nie jadłam jeszcze.
    wygląda świetnie :]

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj, również uwielbiam serniki i wersja z jabłkami do tej pory mi nie pasowała, a jednak.. :) wyszło pysznie :D

  4. Ola

    Świetny jest ten sernik :) Znam przepisy siostry Anastazji – koleżanka jest fanką :)

    1. Marta

      Jej książkę mam od niedawna i pomimo, że jest napisana w dość chaotyczny sposób, przepisy które już wykonałam były bardzo smaczne :)

  5. ten z brzoskwiniami bardzo lubię, a szarlotka moje kochane ciacho, więc to połączenie jest wprost dla mnie:)
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    1. Marta

      W takim razie gorąco polecam :) a głos jak zawsze będzie oddany :)

  6. Pysznie podany i pokazany. A bloga dołączyłam sobie do obserwowanych. Pozdrawiam :)

    1. Marta

      Bardzo mi miło i również pozdrawiam :)

  7. Sernik, do tego jabłka. Moje ulubione smaki :) Na pewno pyszny!

    1. Marta

      Na pewno by Ci zasmakował :)

  8. Choć nie znam przepisów siostry Anastazji, to z wielką ochotą bym się skusiła na Twój, bardzo apetyczny !

    1. Marta

      Gorąco polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × 4 =

Top