Serowe oponki

Karnawał w pełni, więc po faworkach przyszedł czas na serowe oponki. Uwielbiam sery w każdej postaci, więc dla mnie w oponkach było go zdecydowanie za mało ; ) Muszę to nadrobić jakimś sernikiem… bo urok oponek jest taki, że ser nie ma dominować, daje zaledwie mały posmak. Polecam, nawet dla zapracowanych, gdyż przygotowanie i smażenie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny.

oponki serowe

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 lub 2 i 1/2 szklanek mąki pszennej (w zależności od twarogu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (u mnie 32 g)
  • 8 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Następnie wsypujemy oba cukry, twaróg, jajka i spirytus. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Proponuję nie dawać za dużo mąki, jednak w razie potrzeby można podsypać.  Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm. i wykrawamy oponki (szklanka + literatka lub kieliszek od wódki). Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.  Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. 16 lutego 2011 / 18:24

    Z miła chęcią wyprobuję! pozdrawiam, Anka!

  2. 17 lutego 2011 / 17:00

    Wyglądają prześlicznie!!:)

  3. 21 lutego 2011 / 22:02

    Czekam na nowe przepisy!

  4. Ewa
    22 lutego 2017 / 23:28

    Wyszły idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Super 🙂

  5. Aga
    23 lutego 2017 / 22:50

    Delikatne i pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:09

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 12 =