Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Słodka tarta serowa z malinami

Ostatnio bardzo lubię przygotowywać tarty. Muszę przyznać, że całkiem skradły moje serce i żałuję, że tak późno zainwestowałam w specjalną formę ; ) Tym razem zatęskniłam do sernika, stąd pomysł na tartę serową, a ponieważ pomimo okropnej pogody nie zapominam, że mamy lato, koniecznie wybrałam dodatek ukochanych malin ; ) Muszę przyznać, że z tego wypieku nic już nie zostało i na jutrzejsze popołudnie będę musiała przygotować kolejny przysmak ; )


Słodka tarta serowo - malinowa
Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 125 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki na nadzienie:

  • 400 g  półtłustego twarogu
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • skórka strata z cytryny i pomarańczy
  • 1 opakowanie świeżych malin

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. W misce ucieramy ser, śmietankę, jajka, cukier i skórkę z cytryny i pomarańczy. Tak przygotowany farsz, przekładamy na podpieczony spód. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 minut albo do chwili aż się zetnie farsz. Tartę zostawiamy w piekarniku, aż wystygnie. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

8 komentarzy

  1. Piękna tarta na pewno pyszna :-)

  2. Ola

    Ja też kocham tarty, tylko zawsze mam problem, bo mój spód w czasie podpiekania „zjeżdża” w dół, ale się nie zniechęcam :)

    1. Marta

      Nie spotkałam się z takim problemem, ale grunt to się nie zniechęcać, więc masz dobre nastawienie : ) Możesz wypróbować ten przepis na spód, nie powinno się z nim nic takiego dziać : P

  3. dorcia

    żółtek do ciasta nie dodajemy?

    1. Marta

      Nie dodawałam:)

  4. Ola

    Farsz przekładamy na spód gorący czy wystudzony?

  5. Ola

    Farsz przekladamy na gorący spód czy przestudzony?

    1. Marta

      Farsz przekładałam od razu na spód wyjęty z piekarnika :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − = 2

Top