Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem feta

Makron króluje obecnie w naszej kuchni, pomimo mojej wielkiej sympatii do ziemniaków w każdej postaci ; ) Bardzo chętnie próbuję wszystkie nieznane mi odmiany i kształty makaronu ; ) Sporo jednak prawdy w tym, że jemy oczami i jak zobaczyłam makaron trójkolorowy, wiedziałam, że nam zasmakuje : ) Zgodnie z Waszymi poradami, zaczęłam ostatnio dodawać odrobinę cukru do pomidorowego sosu i rzeczywiście jest jeszcze pyszniejszy : ) Polecam!


Sos pomidorowy Deska do stylizacji pochodzi ze sklepu Tadar
Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ser feta do smaku (u mnie 1/2 opakowania)
  • 250 g trójkolorowego makaronu (u mnie Route tricolore z lidla ; )

Pomidory z puszki wraz z przecierem pomidorowym przekładamy na patelnię/ garnek i mieszamy. Podgrzewamy przez kilkanaście minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje (ok. 15 minut). Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do pomidorowego sosu dodajemy kawałki odsączonego tuńczyka z puszki i mieszamy. Makron przekładamy do miseczek, polewamy pomidorowym sosem, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta do smaku.

Smacznego : )

 


Sos pomidorowy z tuńczykiem

Komentarzy: 19

  1. 26 kwietnia 2013 / 16:35

    o tak, cukier do sosu…ale co tam cukier, jakie zdjęcia!!! ;D

  2. Marta
    Autor
    26 kwietnia 2013 / 16:38

    Piękne słońce na tarasie rzeczywiście robi różnicę 🙂

  3. Marta
    Autor
    26 kwietnia 2013 / 16:53

    A do tego smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2013 / 17:37

      Dziękuję 🙂 smakuje super 🙂

  4. 26 kwietnia 2013 / 18:59

    pysznie wygląda:) świetny makaron!:)

  5. Marta
    Autor
    26 kwietnia 2013 / 19:20

    Polecam:)

  6. Luka
    26 kwietnia 2013 / 20:03

    Uwielbiam makarony na różne sposoby, pyszna propozycja z pomidorami i tuńczykiem, na tygodniu włoskim w lidlu zawsze robię zapasy, taki makaron trzykolorowy również mam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2013 / 22:15

      U mnie makaron tez zawsze być musi:)

  7. 28 kwietnia 2013 / 18:40

    calkiem apetyczne

    pozdrowienia kasia (kasia19720@interia.pl)

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2013 / 18:51

      Dziękuję i również pozdrawiam:)

  8. Marta
    Autor
    30 kwietnia 2013 / 15:11

    Dziękuję, nie tylko szybki, ale i smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 maja 2013 / 20:05

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. 6 maja 2013 / 12:59

    Wygląda naprawdę smacznie. Co innego niż szarańcza, którą my mieliśmy okazję skosztować wczoraj.

    Jutro w takim razie też robimy jakiś makaronik.

    • Marta
      Autor
      6 maja 2013 / 14:50

      Makaron polecam, a jak wrażenia po wczorajszym obiedzie?:)

Skomentuj gruszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 21 =