Strogonow

Po sobocie spędzonej w domu rodzinnym wróciłam bogatsza o nowe przepisy ; ) Razem z mamą postanowiłyśmy odtworzyć strogonowa z kluseczkami podawanego na moim weselu ; ) Metodą prób i błędów udało nam się uzyskać ten pyszny efekt. Polecam!


Strogonow

Składniki na strogonowa (ok. 8 porcji):

  • 1 kg karkówki lub szynki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka słodka, vegeta

Mięso kroimy wzdłuż mięśni na cieniutkie paski i doprawiamy pieprzem, vegetą i słodką papryką. Dodajemy łyżkę musztardy i odstawiamy na 30 min.

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę należy zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni podsmażamy przekrojone wzdłuż pieczarki  i dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.

Zamarynowane mięso mieszamy z 2 łyżkami mąki i podsmażamy w brytfannie, dodajemy warzywa i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu  i kolejną łyżkę musztardy. Dusimy na małym ogniu, do miękkości mięsa. W kubeczku mieszamy śmietanę z łyżką mąki i dodajemy do sosu.

Składniki na kluseczki:

  • 2 duże  jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 1 szklanki wody
  • sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.  Następnie nakładać łyżką na osolony wrzątek. Jeśli kluski się nam rozpadają należy do ciasta dodać więcej mąki, jeśli są zbyt twarde dolewamy do ciasta wody.

Smacznego : )

Komentarzy: 12

  1. andzia-36
    27 lutego 2012 / 0:51

    Wow, wygląda zachwycająco!
    P.S. Też miałam strogonowa ma weselu:)))

  2. 27 lutego 2012 / 11:27

    Dla mnie strogonow to tylko z chlebem 🙂

  3. Marta
    Autor
    27 lutego 2012 / 13:28

    Andzia: To danie właśnie kojarzy mi się z typowo weselnym, choć to pewnie zależy od regionu 🙂

    Viola: z chlebem nie próbowałam, przyznam, że wolę dodatki na ciepło 😀

  4. Marysia
    28 lutego 2012 / 18:07

    Próbowałam go zrobić, ale mój nie wygląda tak olśniewająco jak Twój.
    Ale mam nadzieję, że jak zacznie, to znajdę sobie narzeczonego i na moim weselu też taki będzie:)

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2012 / 18:24

      Marysiu nic się nie martw! nie musi wyglądać dobrze, ważne żeby smakował, mój pierwszy strgonow z kurczaka wyglądał mało apetycznie ale mimo to się nim zajadaliśmy 🙂 a narzeczony mam nadzieję, że się znajdzie 😀

  5. Lidka
    2 marca 2012 / 22:17

    Robię bardzo podobny – jednakowoż 🙂
    – często mięso wieprzowe lub wołowe zamieniam na pierś z kurczaka (wersja duuużżoo deliatniesza w smaku)
    – dodaję ok. kieliszek białego wytrawnego wina (kilka łyżek do marynaty mięsa, reszta pod koniec gotowania – tuż przed dodaniem śmietany)
    – śmietany na końcu nie mieszam z mąką (delikatnieszy, bardziej wykwintny smak)
    – w mące obtaczam – obficie – surowe mięso tuż przed przesmażeniem
    – przyprawy do wzbogacenia bukietu smaku!: majeranek, ostra i słodka papryka w proszku

  6. Lidka
    2 marca 2012 / 22:19

    Robię bardzo podobny – jednakowoż 🙂
    – często mięso wieprzowe lub wołowe zamieniam na pierś z kurczaka (wersja duuużżoo deliatniesza w smaku)
    – dodaję ok. kieliszek białego wytrawnego wina (kilka łyżek do marynaty mięsa, reszta pod koniec gotowania – tuż przed dodaniem śmietany)
    – śmietany na końcu nie mieszam z mąką (delikatnieszy, bardziej wykwintny smak)
    – w mące obtaczam – obficie – surowe mięso tuż przed przesmażeniem
    – przyprawy do wzbogacenia bukietu smaku!: majeranek, ostra i słodka papryka w proszku
    – smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem!

  7. Lidka
    2 marca 2012 / 22:21

    ojej przepraszam, że się powtarzam 😉

  8. Marta
    Autor
    3 marca 2012 / 0:01

    Też kiedyś zrobiłam wersję z kurczakiem, ale prezentowała się odrobinę gorzej 😀 za to z winem jeszcze nie próbowałam, ale że danie zamierzam powtórzyć będę miała tą okazję. Jesteś już kolejną osobą, która proponuje dodatek chleba, więc też się skuszę 😀

  9. 12 kwietnia 2012 / 21:30

    Ja zrobiłem z piersi indyka, wyszło super 🙂

  10. iza
    15 października 2012 / 19:39

    ja robię z szynki, jest wyśmienity długo szukałam odpowiedniego przepisu i ten zdobył nasze brzuszki,dzięki wielkie

    • Marta
      Autor
      15 października 2012 / 20:07

      Bardzo się cieszę! Z szynki na pewno jest „lżejszy”:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 19 =