Kontakt

blog kulinarny

Szarlotka z dużą ilością jabłek

Gdybym miała opisać tą szarlotkę jednym zdaniem powiedziałabym, że jest to klasyczne połączenie kruchego ciasta z dużą ilością jabłek. Nie musimy ich nawet wcześniej podprażać, a jedyny czasochłonny etap to ich obieranie ; ) Polecam!


Szarlotka

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm) :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 6 łyżek mleka
  • 240 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
  • 2 kg jabłek (miękka odmiana, aby po upieczeniu rozpływały się w ustach ; )
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, mleko i masła, wymieszać mikserem. Ciasto będzie miękkie, ale nie dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie zrobiło się twarde. Gotowe ciasto podzielić na dwie części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą przełożyć do zamrażarki na 30 min., większą z nich wyłożyć dno oraz boki tortownicy wysmarowanej masłem. Ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne najłatwiej zrobić to palcami ; )

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać kaszę, cukier i cynamon. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone wcześniej w  zamrażarce ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 50 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Szarlotka z dużą ilością jabłek
 


Szarlotka na kruchym cieście

Inspiracja tutaj.


Jabłko z cynamonem 2015



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 września, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

32 komentarzy

  1. Jaga

    Takie lubię najbardziej 🙂

    1. Marta

      Duża liczba jabłek to podstawa 🙂

  2. Karlajn

    Wygląda przepysznie, w sobotę robię 🙂

    1. Marta

      Super i koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

  3. Asia

    Te z duuuuuuużą ilością jabłek zawsze są najlepsze 🙂

    1. Marta

      Zgadzam się 😀

  4. Inga

    Zjadłabym całą 😀

    1. Marta

      Coś o tym wiem 😉

  5. ranyy boskie <3 fantastyczne, Marta!

  6. Kasia

    Aż ślinka cieknie, zapisuję przepis do ulubionych 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Arleta

    Co jeden wypiek to lepszy, a ja sobie głowę łamię od którego zacząć?! ;P

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Sama nie umiałabym się zdecydować od którego zacząć 😉

  8. Kinga

    Bardzo smaczne, polecam

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  9. gin

    Z taką ilością jabłek musiała być przepyszna 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  10. Żaneta

    Świetnie smakuje! wybrałam jednak bardzo twarde jabłka i nie zdążyły całkiem zmięknąć, zeby rozplywac sie w buzi, ale takie trochę chrupiące też fajnie smakowały 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowała 🙂 a co do twardości jabłek, to w kuchni najfajniejsze jest to, że każdy może dopasować przepis do własnych upodobań, bo każdy z nas ma przecież inny gust 🙂

  11. moje ukochane ciacho <3 pyszna klasyka 🙂

    1. Marta

      Klasyka znów górą 🙂

  12. K

    Bardzo smaczna, dziękuję za kolejny sprawdzony przepis, na pewno wrócę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Iwona

    Przepyszna, dziękuję 🙂

    1. Marta

      Nie ma za co dziękować:) bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  14. Judyta

    szarlotka ideal!

    1. Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  15. Aga

    Uwielbiam wszystko z jabłkami, a ta szarlotka to mistrzostwo!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  16. Evi

    Wspaniała. Prawdziwie „napakowana” :))

    1. Marta

      Dokładnie 🙂 dużo jabłek i mało ciasta 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top