Szybkie ciasto z malinami

Pomimo, że bardzo lubię spędzać czas w kuchni, często nie mam go zbyt wiele i każda zaoszczędzona minuta się liczy ; ) Na szczęście w takich chwilach zawsze możemy sięgnąć po ekspresowe ciasto z owocami, które dodatkowo pysznie smakuje. Kruche ciasto ze śmietanowym nadzieniem (inspiracja), przełamane kwaskowatymi malinami świetnie się sprawdza. Polecam!

szybkie ciasto z malinami

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20 x 20 cm):
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać łyżeczkę ekstraktu oraz masło. Zmiksować lub zagnieść na gładką masę. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (można zostawić delikatnie wyższe brzegi). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 150 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Na koniec dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać mikserem.

Dodatkowo:
  • 500 g świeżych malin

Na przestudzony spód wyłożyć śmietanowe nadzienie, a następnie wysypać maliny. Na wierzch pokruszyć małe kawałeczki pozostałego ciasta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 35 min. do czasu aż śmietanowa masa się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie.

Smacznego : )

ciasto z malinami

Komentarzy: 34

  1. Marysia
    25 lipca 2015 / 23:05

    Wyszło pysznie i ekspresowo, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:08

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  2. Kasia
    26 lipca 2015 / 1:22

    Cudo <3

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:08

      Dziękuję 🙂

  3. 26 lipca 2015 / 8:58

    takie szybkie ciacha są idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:09

      Zdecydowanie 🙂

  4. 26 lipca 2015 / 17:19

    Mmm ! kapitalnie się prezentuje. Super zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:09

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Malwa
    27 lipca 2015 / 0:11

    Pyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:09

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kasia
    27 lipca 2015 / 9:40

    Uwielbiam Twoje zdjęcia 🙂 i ciacho super 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 0:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Iza
    27 lipca 2015 / 15:14

    Super, goście byli bardzo zadowoleni i ja też bo się za mocno nie napracowałam 😀

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:10

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Renia
    28 lipca 2015 / 0:02

    Uwielbiam takie ciasta, szybko i treściwie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:10

      Super, że smakowało 🙂

  9. Gata
    28 lipca 2015 / 19:35

    Bardzo fajny przepis, powtórka murowana 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2015 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  10. 29 lipca 2015 / 16:49

    Najlepsze, najprostsze, idealne! Smak dzieciństwa! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:08

      Cieszę się, że przepis przywołał takie miłe chwile 🙂

  11. Judyta
    29 lipca 2015 / 19:10

    Bardzo smaczne polecam

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:08

      Miło mi, że smakowało 🙂

  12. Ann
    8 sierpnia 2015 / 12:33

    Muszę spróbować bo prezentuje się rewelacyjnie ♥

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:34

      Polecam 🙂

  13. Kukulka
    21 lipca 2017 / 10:29

    Pyszne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2017 / 19:38

      Super, że posmakowało 🙂

  14. adriana
    16 sierpnia 2018 / 12:33

    chcialabym sie dowiedziec czy te ciasto rbi sie bez jajka i czy bez zadnego proszku do pieczenia

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2018 / 12:41

      Dokładnie, wszystko tak jak w przepisie 🙂 Do samego ciasta nie dodajemy jajek ani proszku do pieczenia, do nadzienia potrzebne są 2 żółtka 🙂

  15. Agnieszka
    20 lutego 2020 / 20:07

    Czy można dodać mrożone maliny?

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:35

      Tak 🙂

  16. Agnieszka
    20 lutego 2020 / 23:31

    Czy do tego ciasta można użyć maliny mrożone?

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:35

      Tak 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 1 =