Kontakt

blog kulinarny

Tarta czekoladowa z orzechami pekan

Tarty kojarzą mi się głównie z latem i sezonowymi owocami, ale za bardzo je lubię, aby zrezygnować z nich w pozostałych porach roku ; ) Nieskromnie napiszę, że ta tarta czekoladowa z syropem klonowym i orzechami pekan to najlepsza jesienna tarta i to nie tylko wśród tych które sama miałam okazję przygotować, ale również wśród tych, które kiedykolwiek jadłam! Już przy pierwszym krojeniu nie obyło się bez dokładek i po zdjęciach zostały tylko okruszki, a to oznacza, że koniecznie musicie jej spróbować : ) Polecam!!!


tarta-z-orzechami

Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

  • 130 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 jajko (wielkość L)

Masło posiekać nożem z mąką, kakao i cukrem pudrem. Dodać mleko i jajko, zagnieść ciasto (można przy użyciu robota kuchennego). Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie spód tarty nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Ostudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 135 ml syropu klonowego
  • 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego (7g)
  • 1 łyżeczka masła (7g)
  • szczypta soli
  • 55 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g orzechów pekan

Syrop klonowy podgrzać na średnim ogniu z cukrem, masłem i szczyptą soli, do czasu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszać do czasu aż się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać jajka, dokładnie zmiksować (masa powinna zwiększyć delikatnie objętość trwa to kilka minut). Wylać na podpieczony i przestudzony spód, udekorować orzechami. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) i piec przez ok 35 minut.

Smacznego!


tarta-z-orzechami-pekan


pecan-tart


czekoladowa-tarta-z-orzechami


tarta-z-syropem-klonowym-i-orzechami


tarta-z-czekolada-i-orzechami


tarta-czekoladowo-orzechowa



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Tarty i kruche ciasta, Top 10

44 komentarzy

  1. Milie

    Tarta wygląda cudownie ale… mam mieszane uczucia do syropu klonowego…właściwie to nie jadłam ale zawsze zakładałam że nie lubię 🙂 czy on jest jakiś charakterystyczny?

    1. Marta

      Bez syropu klonowego to już nie będzie to! choć rozumiem, bo sama długo nie mogłam się przekonać, a teraz go uwielbiam 🙂 jeśli nie próbowałaś to okazja jest idealna i być może sama go pokochasz 🙂 smaku nie dominuje (moje dzieci nic nie wyczuły 🙂 ) cała masa smakuje bardziej jak pyszne brownie 🙂

      1. Milie

        Dzięki za błyskawiczną odpowiedź 🙂 a gdzie kupić taki syrop?

        1. Marta

          Ostatnio kupiłam akurat w Lidlu, cena była bardzo atrakcyjna, ale było to już jakiś czas temu z okazji tygodnia zdrowej żywności. W stałej ofercie jest również w Tesco, PiP, Almie i pewnie innych większych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Zawsze pozostaje jeszcze internet 🙂

  2. Majka

    Dałaś taką rekomendację, że nie pozostaje nic innego jak tylko piec 😉 Wygląda wspaniale a składniki same za siebie mówią że jest pyszne. Tak się składa, że wszystkie je mam 😉

    1. Marta

      To super nie trzeba nawet do sklepu się wybierać 🙂 gdyby nie to, że wszystkim tak zasmakowała sama bym ją zjadła całą 🙂 mam nadzieję, że i Wam posmakuje, ja jestem oficjalnie zakochana 😉

  3. Tysia

    Ale zdjęcia cudne !

  4. Ewa

    I jak tu się oprzeć i nie upiec? 😉

    1. Marta

      Nie da rady 😉 trzeba ulec pokusie 🙂

  5. Jola

    Takiej wersji jeszcze nie spotkałam będę dziś piec 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. Malwina

    Tyle pyszności kiedy to wszystko wypróbuję? 😀 ale TA tarta idzie na przód kolejki czuję już że będzie pyszna 🙂

  7. Beata J.

    Mniam mniam aż mi ślinka cieknie! muszę pędzić po syrop klonowy i od razu zrobię 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

      1. Beata J.

        Wyszła cudna wielkie mniaaaaaam 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowała, dziękuję za informację 🙂

  8. Meg

    Wspaniałe ciasto na teraz, na tę jesienną chandrę! 🙂 Strona polubiona, zapraszam też do siebie 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, czekolada orzechy i mamy wszystko czego potrzeba do poprawy nastroju 🙂

  9. Anka

    Wygląda naprawdę kusząco 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Hania

    Podpisuję się rękoma i nogami pod tym postem! to rzeczywiście jest NAJLEPSZA tarta jesieni zimy pewnie też a i te ze świeżymi owocami wcale jej nie przyćmią 🙂 Będzie powtórka i to szybko 🙂

  11. Justyna

    Pyszna tarta, syropu klonowego nie czuję ale na pewno bez niego by się nie udało 🙂

    1. Marta

      Pewnie, syrop klonowy ma tu znaczenie 🙂 miło mi, że smakowało 🙂

  12. Niki

    Pychotka 🙂 masz w zanadrzu jeszcze jedną jesienną? 🙂 bo czuję, że tą będę piec tak długo aż mnie domownicy pogonią 😉

    1. Marta

      Na pewno będzie kolejna 🙂

  13. Mariola

    Przepyszna, niestety nie miałam orzechów pekan więc dałam zwykłe włoskie i nie wiem ile smaku zmieniły ale ciasto bardzo dobre nadal było 🙂

    1. Marta

      Dobrze wiedzieć 🙂

  14. Gonia

    Obłędna!!! i jak na tartę całkiem zdrowa super 🙂 uwielbiam takie desery 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  15. Świetne zdjęcia! Klimat typowo jesienny 🙂 A do tego prosty i smakowity przepis – idealny na jesienny, zbliżający się weekend 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  16. Kate

    Cudny przepis 😘 Chyba polubię jesień… a właściwie to nie bo bede ja piec przez cały rok 😂

  17. ZOSIA

    CUDOWNA TARTA POLECAM NIEZDECYDOWANYM

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  18. Tita

    Super smakuje 🙂 syrop klonowy chyba zostanie już w mojej kuchni 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 😀

  19. Damian

    Tarta jest przepyszna 🙂 zrobiłem żonie na urodziny nie mogła się nacieszyć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Super niespodziankę dla Żony wybrałeś ! Najlepsze życzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top