Kontakt

blog kulinarny

Tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami to świetna alternatywa dla typowej szarlotki. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnej pracy. W naszym domu jest wielu miłośników rodzinnego pieczenia, a zanim całość trafi do piekarnika, zawsze znajdą się chętni do posmakowania owoców, które mają stanowić nadzienie tarty. Prosty sposób na dodatkową porcję witamin ; ) Zamiast jabłek możecie użyć śliwek, ciasto wychodzi równie pyszne : ) Polecam!!!


rustykalna tarta z jabłkami

Składniki (4 małe tarty) :
  • 150 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie cukier, cynamon do smaku

Masło posiekać na małe kawałki wraz z cukrem pudrem i mąką. Delikatnie wyrobić palcami do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na plasterki. Opcjonalnie można wymieszać je z mieszanką cukru i cynamonu do smaku. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła (polecam rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, ciasta nie trzeba podsypywać mąką). Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego koła wysypać niewielką ilość płatków owsianych. Następnie ułożyć jabłka – plasterek przy plasterku, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zawinąć brzegi, nie muszą być zagięte bardzo dokładnie, w tym przypadku drobne nierówności dodadzą tarcie szczególnego charakteru ; ) Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną i ciasto nabierze jasno złotego koloru.

Smacznego : )


tarta z jabłkami
 


tarta
 


crostata
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (
www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 września, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Konkursy, akcje, eventy, Tarty i kruche ciasta

28 komentarzy

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  1. Martyna

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 😛

  2. Kala

    Ślinka cieknie!!! 🙂

    1. Marta

      Zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. Monika

    Prezentuje się bosko 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Madzia

    Wygląda pysznie, uwielbiam Twoje kruche ciasta, więc skusze się na pewno 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  5. Iwona

    Dzisiaj będzie u mnie ale z gruszkami 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  6. Natka

    Pięknie tu u Ciebie! a tarta wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Daria

    Zjadłabym !!!

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  8. amelia

    P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A

    1. Marta

      Super, że tarta smakowała 🙂

  9. Milena

    Super ciacho polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  10. Wygląda smakowicie nieco przypominając drożdżówkę ale nie ma lukru który tak uwielbiam 🙁 czy mimo tego jest dość słodka? Uwielbiam słodycz !:)

    1. Marta

      Nie jest mocno słodka 🙂 Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją polukrować, polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem i podać z lodami (również jestem wielką miłośniczką słodkości, więc doskonale rozumiem… ; )

  11. Agata

    Pysznie jak zawsze:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. uwielbiam ciacha z jabłkami 🙂

    1. Marta

      Mam podobnie 🙂 zwłaszcza jesienią…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top