Tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami to świetna alternatywa dla typowej szarlotki. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnej pracy. W naszym domu jest wielu miłośników rodzinnego pieczenia, a zanim całość trafi do piekarnika, zawsze znajdą się chętni do posmakowania owoców, które mają stanowić nadzienie tarty. Prosty sposób na dodatkową porcję witamin ; ) Zamiast jabłek możecie użyć śliwek, ciasto wychodzi równie pyszne : ) Polecam!!!


rustykalna tarta z jabłkami

Składniki (4 małe tarty) :
  • 150 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie cukier, cynamon do smaku

Masło posiekać na małe kawałki wraz z cukrem pudrem i mąką. Delikatnie wyrobić palcami do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na plasterki. Opcjonalnie można wymieszać je z mieszanką cukru i cynamonu do smaku. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła (polecam rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, ciasta nie trzeba podsypywać mąką). Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego koła wysypać niewielką ilość płatków owsianych. Następnie ułożyć jabłka – plasterek przy plasterku, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zawinąć brzegi, nie muszą być zagięte bardzo dokładnie, w tym przypadku drobne nierówności dodadzą tarcie szczególnego charakteru ; ) Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną i ciasto nabierze jasno złotego koloru.

Smacznego : )


tarta z jabłkami
 


tarta
 


crostata
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (
www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Komentarzy: 30

  1. Kasia
    14 września 2015 / 12:29

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:57

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Martyna
    14 września 2015 / 12:43

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:57

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 😛

  3. Kala
    14 września 2015 / 13:16

    Ślinka cieknie!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:57

      Zachęcam do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:58

      Potwierdzam 😉

  4. Monika
    14 września 2015 / 21:28

    Prezentuje się bosko 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:58

      Dziękuję 🙂

  5. Madzia
    14 września 2015 / 22:35

    Wygląda pysznie, uwielbiam Twoje kruche ciasta, więc skusze się na pewno 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2015 / 22:59

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  6. Iwona
    15 września 2015 / 9:43

    Dzisiaj będzie u mnie ale z gruszkami 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:40

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  7. Natka
    15 września 2015 / 12:00

    Pięknie tu u Ciebie! a tarta wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:39

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  8. Daria
    16 września 2015 / 0:04

    Zjadłabym !!!

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:28

      Polecam wypróbować 🙂

  9. amelia
    17 września 2015 / 10:57

    P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:22

      Super, że tarta smakowała 🙂

  10. Milena
    17 września 2015 / 15:04

    Super ciacho polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:20

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  11. 17 września 2015 / 15:15

    Wygląda smakowicie nieco przypominając drożdżówkę ale nie ma lukru który tak uwielbiam 🙁 czy mimo tego jest dość słodka? Uwielbiam słodycz !:)

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:19

      Nie jest mocno słodka 🙂 Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją polukrować, polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem i podać z lodami (również jestem wielką miłośniczką słodkości, więc doskonale rozumiem… ; )

  12. Agata
    17 września 2015 / 20:07

    Pysznie jak zawsze:)

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 20:19

      Bardzo mi miło 🙂

  13. 20 września 2015 / 13:21

    uwielbiam ciacha z jabłkami 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:06

      Mam podobnie 🙂 zwłaszcza jesienią…

  14. Beata
    18 września 2019 / 15:24

    Co można dać na spod ciasta zamiast płatków owsianych? ☺

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:00

      Trochę mąki ziemniaczanej 🙂 płatki owsiane mają za zadanie wchłaniać nadmiar soku 🙂

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 1 =