Kontakt

blog kulinarny

Tarta z rabarbarem

Uwielbiam wszystkie ciasta z rabarbarem : ) Dodatkowo nie ma nic lepszego niż połączenie jego kwaskowatego, orzeźwiającego smaku z pysznym kruchym ciastem. Właśnie dlatego z myślą o „Światowym Dniu Pieczenia z Kasią” oraz moim Mężu, który zawsze ubolewa nad tym, że sezon na rabarbar za szybko się kończy, przygotowałam tartę, której naprawdę trudno się oprzeć! To ogromne szczęście móc w tak prosty sposób sprawiać na co dzień radość moim domownikom – wystarczy dobre ciasto i uśmiech zawsze pojawia się na twarzy : ) Dzięki swojej prostocie tarta ujęła również najmłodszą część rodziny i dokładkom nie było końca, więc szybka powtórka jest bardzo wskazana … : ) Tarta na pewno zdobędzie również Wasze serca, zwłaszcza jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami. Polecam!!!


ciasto z rabarbarem przepis


Składniki na ciasto:

  • 230 g kostki do pieczenia Kasia
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 60 ml lodowatej wody

Kostkę do pieczenia Kasia pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego, aby ciasto nie przejęło ciepła z naszych rąk). Podzielić na dwie części (w proporcji 2:1). Większą z nich rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowanej kostką do pieczenia i wysypanej bułką tartą. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut, po tym czasie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec przez ok. 15 minut do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej, jeśli nadzienie ma być słodkie)
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier i prażyć na małym ogniu do czasu aż zmięknie i puści sok (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą dodać do rabarbaru i wymieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód tarty, pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na wierzchu kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg) piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


kruche ciasto przepis


Przepis na kruche ciasto


kruche ciasto krok po kroku zdjecia


kruche ciasto jak zrobic krok po kroku


tarta jak zrobić przepis


tarta przepis


swiatowy dzien pieczenia maj


Światowy dzień pieczenia


rabarbar przepisy


jak przyrządzić rabarbar


rabarbar przepisy

rabarbar tarta przepis


tarta z rabarbarem przepis


rabarbar ciasto przepis


ciasta z rabarbarem przepisy

*Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 maja, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Konkursy, akcje, eventy, Tarty i kruche ciasta

18 komentarzy

  1. Ewa

    Uwielbiam tarty 🙂 piękne zdjęcia 🙂

  2. Tasha

    ❤️❤️❤️

  3. Majka

    Zdjęcia mistrzowskie, wykonanie również 😍

  4. Ewa

    Wspaniała tarta 🙂

  5. Isia

    Jest przepyszna 🙂 i bardzo kwaskowata ale też tak lubię 🙂

  6. Agata

    Cudownie wyglada 🙂

  7. Janka

    Wyglada pysznie super ze sa zdjęcia krok po kroku dla mnie idealna pomoc 🙂

  8. Gavin

    Przepis super chyba jedno z lepszych ciast na tartę jakie jadłam i w końcu porcja wyszła mi na tyle duża zeby całość wykroić a nawet na gore nie dałam kratki tylko całość przykryłam ciastem 🙂

  9. Kinia

    Bardzo smacznie wyszło 🙂 kwaśny rabarbar idealnie pasuje 🙂 niestety juz powoli u mnie sie kończy 🙁

  10. Ala

    Wyszła super dzięki 🙂

  11. Matylda

    Jest pyszna 🙂

  12. Jagienka

    Pychotka ❤️

  13. Magdam2201

    Rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top