Kontakt

blog kulinarny

Tort brzoskwiniowy

Ze względu na dzisiejsze Święto nie może u nas zabraknąć tortu : ) Wśród moich najbliższych bardzo cenione są proste, lekkie torty przekładane masą śmietankową, tym razem z brzoskwiniowym akcentem. Polecam i składam najlepsze życzenia wszystkich Babciom, które zawsze przyrządzają najlepsze smakołyki na świecie! ; )


Tort z brzoskwiniami1

Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi partiami cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia, studzić na kratce. Ostudzony biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Pomysł na krem – książka „Mała Wielka Uczta” z moimi zmianami ; )

Składniki na krem:

  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • 400 g śmietanki kremówki 36% (lub 30%)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 65 ml wrzątku

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretkę i pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze odsączone brzoskwinie. Wymieszać.

Składniki na dekoracje tortu:

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 45 ml wrzątku
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego
  • podłużne biszkopty (ok. 150g)

Śmietankę ubić na sztywną masę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Stygnącą dodać do śmietany.

Na paterze ułożyć pierwszy biszkoptowy krążek. Posmarować do dżemem brzoskwiniowym i nałożyć część kremu. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować dżemem i kremem. Na wierzchu umieścić ostatni biszkoptowy krążek i przykryć kremem tak, aby zasłonił górę i boki tortu. Wyrównać powierzchnię kremu. Brzeg tortu udekorować biszkoptami, delikatnie je dociskając. Masę dekoracyjną przełożyć do szprycy z końcówką typu gwiazdka. Przyłożyć prostopadle do tortu i wyciskać krem zataczając małe kółko, tak aby uformować różę. Powtórzyć formując kolejne róże, do czasu, aż cały wierzch tortu będzie nimi pokryty. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Torty, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. Mini

    Bosko wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kacha

    Najlepszego dla wszystkich Babć 😀

  3. Kacha

    PS z takim tortem to każda by się cieszyła … good job!

    1. Asia

      To samo pomyślałam dobrze, że nie bezglutenowy…wiem, że teraz taka moda, ale dla Babci musi być klasyk!!!!

      1. Marta

        Tak, u naszych Babć zdecydowanie moda na dania bezglutenowe jeszcze nie zapanowała 😉

    2. Marta

      Bardzo dziękuję :):)

  4. katy

    Sama też takie torty najbardziej lubię 🙂

    1. Marta

      W prostocie siła 🙂

  5. Martaaa, jak Ty to robisz, że pieczesz takie ciasta, chleby, a tak świetnie wyglądasz?;D
    Zazdroszczę!

    1. Marta

      Ojj niestety z czasem co raz więcej odkłada mi się tu i tam, ale co poradzę, że tak kocham jeść 😀 😀 muszę to dobrze maskować odzieżą 😉

  6. Majka

    Śliczny i zapewne pyszny tort 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Crupa

    Zrobiłam ostatnio na weekend i muszę przyznać że jest niesamowite, dobrze że nie upiekłam go dzień wcześniej bo na niedziele nic by nie zostało:) Polecam gorąco ze śmietanką wypasioną mlekovity.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  8. moje smaki 🙂 muszę go zrobić przy jakiejś najbliższej okazji 🙂

    1. Marta

      Koniecznie, jest pyszny i mało wymagający 🙂

  9. Basia

    Bardzo fajny przepis, nie jest skomplikowany a efekt piękny i pyszny, pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  10. Wygląda tak skomplikowanie………
    zapraszam na mój blog -http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    1. Marta

      Na szczęście to tylko pozory:) Tort jest bardzo prosty i szybki do przygotowania 🙂

  11. M.

    Pyszny torcik i szybko się robi, solenizantka bardzo zadowolona 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Mia

    Prosty i pyszny 🙂

    1. Marta

      Oj tak, miło mi, że posmakował 🙂

  13. Kacha

    Super tort polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  14. Ilona

    Pyszny a sam biszkopt to mistrzostwo świata polecam 🙂 taki równy i wilgotny mi nigdy nie wyszedł 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top