Kontakt

blog kulinarny

Tort czekoladowo malinowy

Dziś mija nasza kolejna rocznica ślubu ; ) Aby uczcić nasze małe święto, nie może u nas zabraknąć czegoś pysznego! Tort czekoladowo-malinowy wypatrzyłam u Dorotuś i jest idealny – połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza! Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) Polecam!!!


Tort czekoladowo malinowy

Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.

Składniki na malinowy krem:

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika.  Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin).

Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone.

Składniki na malinową polewę:

  • 60 g malinowego dżemu (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu

Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała.

Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami.

Smacznego : )


Czekoladowy tort z malinami


Tort czekoladowy z malinami

 


Tort czekoladowy

 


Czekoladowy tort z malinowym kremem

 


Prosty czekoladowy tort



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 sierpnia, 2013
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Torty

23 komentarzy

  1. wygląda bosko!:) i ten krem:)
    wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy i życzę kolejnych lat razem:)

    1. Bardzo dziękujemy! 🙂

  2. amela

    WOW! Prezentuje sie mega majestatycznie!!! Musi byc pyszny!
    PS. Mysle,ze nei dalabym rady go zrobic!!!

    1. Na pewno świetnie byś sobie poradziła, jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

  3. Malinki i czekolada=mniam mniam:). Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy:)

    1. Bardzo dziękuję 🙂

  4. Zaniemówiłam, taki jest piękny 🙂 Wszystkiego dobrego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic 🙂 Pozdrawiam Ania

  5. Zaniemówiłam, taki jest piękny. Życzę wszystkiego najlepszego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic. Pozdrawiam Ania

    1. Bardzo dziękujemy 🙂

  6. Miałam to szczęście spróbować ten przepyszny tort Marty. Mogę zapewnić, że tak jak niebiańsko wygląda , to tak też niebiańsko smakuje! Prawdziwe niebo w gebie!!!Córeczko rewelacja!

    1. Takie komplementy od mamy to najlepsze słowa uznania!!! :*

  7. Gratulacje z okazji rocznicy slubu i wszystkiego najlepszego ! Piękny, wspaniały tort, na pewno smakował pysznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Podwójnie dziękuję 🙂

    1. Miło mi czytać takie komentarze 🙂

  8. OOOO robiłam podobny i wyszedł pyyszny. Połączenie czekolady i malin jest niesamowite 😀

    1. Zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂

  9. danka

    Najlepszy tort jaki zrobiłam! muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dzieło sztuki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tort smakował 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top