Kontakt

blog kulinarny

Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy ; ) Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny i wymagający sporego nakładu wolnego czasu (nie licząc suszenia bezy oczywiście), więc zawsze chętnie do niego wracam. Smakuje jak z cukierni od Sowy, inspiracja tutaj. Osobiście bardzo go lubię, bo co tu dużo pisać jest słodki… ; )


Tort dacquoise

Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 daktyli

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Daktyle posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (biały wymieszać z brązowym), cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone daktyle, wymieszać i podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej piec wieczorem i zostawić ją tam do rana ; )

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli
  • do dekoracji kakao+cukier puder, daktyle i orzechy

Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao wymieszanym z cukrem pudrem oraz bakaliami. Podawać od razu, później przechowywać w lodówce (ale nie za długo, bo beza straci swoją chrupkość).

Smacznego : )


Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise z orzechami

Tort dacquoise sowa przepis


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 marca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Przekładane, Top 10, Torty, Walentynki, Wyroby na różne okazje

121 komentarzy

  1. Jola

    Super przepis, tort pyszny wydaje się bardzo słodki ale to pozory wszystko pasuje idealnie a kolezanki upraszaja sie o przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło czytać tak budujące komentarze, cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Anita

    Przepis na ten tort znam już na pamięć! wychodzi zawsze ale to zawsze a musze dodać ze nie piekę na codzien nic! za to jak mam mieć gości to jest to mój pewniak i nie zdarzyło się żebym kogoś nim nie oczarowała! dziękuję CI Marto za taką możliwość 🙂

    1. Marta

      Jest mi ogromnie miło 🙂 pozdrawiam!

  3. Mysza

    Najlepszy tort na świecie i teraz można zrobić go w domu 🙂 jak dobrze że jest internet!

    1. Marta

      Dziękuję, bez internetu ani rusz 🙂

  4. Mariola

    Zrobiłam go w sobotę na urodziny Męża i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 🙂 taki wykwintny cudnie wyważone smaki nie mogę wyjść z podziwiu i coś czuję że na każde rodzinne uroczystości będę proszona o jego upieczenie 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tak posmakował, pozdrawiam 🙂

  5. Lucy

    Robiłam go już 3 raz i zawsze zaskakuje mnie jak takie pyszne cudo można tak prostu zrobić M-A-G-I-A 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  6. Ola

    Potwierdzam pycha 🙂 i taki syty ze starczy nawet na dużą ilość gości na przyjęciu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. monia

    Cudowny smak, najlepszy na drugi dzień więc na imprezę można spokojnie przygotować wcześniej, bo blaty nie miękną 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  8. Iwka

    Przepyszny tort wyszedł mi za pierwszym razem a mam dwie lewe ręce do pieczeia 🙂 Dotąd korzystałam tylko z Twoich wytrawnych przepisów, ale po tym sukcesie chyba się przełamię 🙂

    1. Marta

      Bardzo bardzo się cieszę i gratuluję 🙂 po takim sukcesie szkoda by było rzucić wypieki 😉

  9. Anita

    idealne ciasto a właściwie to deser 🙂 wszyscy zachwyceni 🙂

  10. Kala

    Upiekłam na szkolną wigilię i zachwytów nie było końca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Karolina W.

    Najlepszy tort świata i choć nie wygląda to prosty 🙂 ja zrezygnowałam jedynie z daktyli bo nigdzie nie dostałam ale aż trudno sobie wyobrazić że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top