Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher przygotowałam na urodziny mojego męża i jest to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych tortów jakie jadłam : ) Jeśli lubicie pralinki Ferrero Rocher na pewno również Wam zasmakuje, a jak na tort jest całkiem prosty w przygotowaniu! Inspiracja tutaj ; ) Polecam, jest uzależniający! : ) Jeśli martwicie się, że będzie dla Was za słodki możecie podać go z dodatkiem wiśni – przetestowałam wśród naszych bardziej wytrawnych gości i bardzo im smakowało ; )


Tort Ferrero Rocher
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): 

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g orzechów laskowych
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g miękkiego masła
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 385 g nutelli
  • 150 g wafelków (np. grześków lub zwykłych andrutów)
  • dodatkowo: 1 szklanka herbaty do nasączenia ciasta, migdały, gorzka czekolada do ozdoby

 

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier – po 1 łyżce, nie przestając ubijać. Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Do mąki tortowej dodać 150 g zmielonych na pył orzechów laskowych, przesianym kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do przygotowanej wcześniej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 165 C (opcja grzania góra-dół) około 50 minut – do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu, biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w tortownicy) na podłogę lub blat. Odstawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a w przypadku, gdy pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, aby wierzch się wyrównał. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy i wyjąć go z formy. Przekroić na 3 równe blaty.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. (Wykorzystuję do tego metalową miskę, ustawioną w sitku nad garnkiem z parującą wodą). Woda i para wodna nie mogą się dostać do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić, co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszysta masę, dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować na jednolity krem. Dodać nutellę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać pozostałe 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Dokładnie wymieszać.
 
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć przestudzoną herbatą. Wyłożyć połową kremu z dodatkiem orzechów i wafelków. Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go herbatą, wyłożyć resztę kremu z orzechami i wafelkami. Na wierzch wyłożyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować (niezbyt grubo) wcześniej odłożonym kremem i wygładzić. Udekorować posiekanymi migdałami i czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem można wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga.

Smacznego : )


Tort jak ferrero rocher


Tort dla dzieci


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 24

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2013 / 16:24

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. 19 listopada 2013 / 19:22

    dla mnie opcja z wiśniami byłaby spoko:) może i ta wersja czekoladowa by mi smakowała? 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2013 / 19:35

      Jak dla mnie obie pyszne 🙂

  2. 19 listopada 2013 / 21:34

    Wspanialy, istne arcydzielo, az slinka cieknie 🙂

  3. Marta
    Autor
    19 listopada 2013 / 21:42

    Bardzo dziękuję 🙂

  4. 19 listopada 2013 / 21:51

    jak zobaczyłam tort na fb, zamarłam. uwielbiam rocher, więc i tort bym wchłonęła!! przepis widzę nie jest zawiły;p ale wiesz coooo….nie myślałaś o filmiku?????;p dla takich ciemnych mas jak ja?:D

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2013 / 22:03

      Ola dasz radę! przepis rzeczywiście jest przystępny 🙂 o filmiku myślałam, ale….. źle się czuję przed kamerą 😀 lubię pracować w zaciszu domowej kuchni 🙂 mogę jednak nad tym pomyśleć, bo mam w planach tort rafaello… 😀

  5. 20 listopada 2013 / 10:49

    o kurczę, jak to smakowicie wygląda

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 11:18

      Bardzo dziękuję, jest pyszny- polecam 🙂

  6. 20 listopada 2013 / 15:05

    Piękny! Mój faworyt na Święta 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 16:35

      Idealnie będzie pasował 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 16:40

      Jest bardzo smaczny, polecam 🙂

  7. 20 listopada 2013 / 18:53

    Ojeny, wygląda obłędnie !!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 19:38

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  8. 23 listopada 2013 / 23:05

    Zniewalający! Poproszę taki na urodziny 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2013 / 23:13

      Proszę bardzo 😉

  9. Ala
    10 kwietnia 2016 / 23:54

    Przepyszny tort, jestem początkująca a wszystko się udało polecam

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2016 / 23:44

      Bardzo mi miło, że tort smakował 🙂

  10. monia
    21 listopada 2016 / 12:45

    Tort wyszedł przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:16

      Bardzo mi miło 🙂

  11. J.o.t.
    28 stycznia 2019 / 15:02

    Torcik jest cudowny! zrobiłam dla mojego Tatusia na urodziny i był zachwycony 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:10

      Ogromnie się cieszę, najlepsze życzenia dla Taty 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 30 =