Kontakt

blog kulinarny

Tort Kinder

Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu słodyczami Kinder. Ich miłośnicy na pewno będą zachwyceni : ) Polecam!!!


kinder-cake
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 2 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka gorącej, świeżo zapalonej kawy.

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Maślankę roztrzepać z jajkami. Dodać ekstrakt z wanilii oraz olej, wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Powoli wlać gorącą kawę i wymieszać do połączenia się składników (masa będzie bardzo rzadka). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 70-90 minut, patyczek wbity w środek powinien wyjść nieoblepiony ciastem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty.

Składniki na krem:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 2 fixy do śmietany

Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Dodać kremówkę, zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Dodać fixy do śmietany i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak otrzymaną masą przełożyć blaty tortu, cienką warstwą kremu posmarować również brzegi i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.

Polewa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Śmietankę mocno podgrzać (ale nie zagotowywać). Czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli w polewie pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady całość można ponownie delikatnie podgrzać. Odstawić do ostygnięcia na ok. trzy minuty, aby nie zastygła za mocno. Małą łyżeczką nakładać małe porcje i wylać na brzegi ciasta, polewa powinna powoli spłynąć i zastygać. Resztą posmarować wierzch ciasta i „przykleić” ozdoby.

Ozdoby:

  • 2 opakowania Kinder Czekolady
  • 1 Kinder Niespodzianka
  • 1 opakowanie Kinder Buno
  • 1 opakowanie Schokobons

Smacznego!

kinder-tort

tort-kinder-przepis

Inspiracja 1 i 2



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 lipca, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Przekładane, Torty

48 komentarzy

  1. Majka

    Wow 😃Ale efektowna słodkość 😃

    1. Marta

      Jest równie pyszna 🙂 i nawet nie taka słodka jak wygląda (pomijając dekorację ;))

  2. Magda

    Teraz to zaniemówiłam 🙂 Pięknie się prezentuje! robiłam kiedyś to ciasto czekoladowe od Ciebie i było pyszne, idealnie wilgotne 🙂 nie pomysłałabym że nada się też na tort super bo u mnie to taki jeden miłośnik kinderków pomieszkuje i to wcale nie o Synusia chodzi 😉

    1. Marta

      Ciasto jest super, często do niego wracam w różnych odsłonach 🙂 a jako baza tortu spisuje się świetnie, łatwo się kroi na blaty, jest fajnie wilgotna i dobrze utrzymuje kremy 🙂

  3. Evi

    Bajeczny i nieprawdopodobnie kuszący. Znam takiego jednego małego łasucha, który by oszalał na jego widok 😀

    1. Marta

      To tak jak u mnie 🙂 Polecam przygotować małemu łasuchowi, na pewno nie będzie rozczarowany 🙂

  4. Agata

    Tort był pyszny, dziękujemy! Goście nadal go wspominają 🙂

    1. Marta

      Nie ma za co! Bardzo się cieszę, że mogłam sprawić trochę radości 🙂 Pozdrowienia dla Nelci :*

  5. Kinga

    Wygląda nieziemsko 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Aga

    Wygląda obłędnie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. ciacho wygląda naprawdę świetnie 🙂 każdy solenizant takim będzie zachwycony 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję <3

  8. Hanka

    Przepyszny!!! a krem na bazie serka obłędny i co wazniejsze nie za słodki na pewno wykorzystam do zwyklego torciku 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Asia

    Wczoraj zrobiłam to cudo na urodziny córeczki, jej mina bezcenna bo też kocha kinder słodycze 🙂 Tort nie jest taki trudny na jaki wygląda choć ciasto po przygotowaniu wygląda jak ciemna woda i już myślałam że coś nie tak i drżałam o powodzenie akcji 🙂 na szczęście w piekarniku ładnie się związało choć długo to trawało aż patyczek był suchy 🙂 krem ideał, poleam :)))

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że niespodzianka się udała 🙂

      1. Asia

        Dziękuje, tort rewelacyjny, smak i wygląd zachwyca !

        1. Marta

          Bardzo mi miło, cieszę się że tort przypadł do gustu 🙂

  10. Asia

    Wygląda fantastycznie. Planuje upiec na urodziny syna, tylko proszę powiedź czy mam użyć zwykłego białego sera czy z wiaderka.

    1. Marta

      Użyłam twarogu śmietankowego z Czarnkowa 🙂 Pasuje świetnie bo jest już zmielony w kostce. Zwykły twaróg najlepiej zmielić 3 razy, a w przypadku sera z wiaderka warto spojrzeć na skład, żeby nie było zbędnych dodatków 🙂

  11. Milena

    Tort jest obłędny!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

      1. Milena

        Posmakował to mało powiedziane! gości nie szczędzili zachwytów a Jubilatka pękała z dumy z mamusi 🙂 największe szczęście

  12. Julka

    Tort ideał! ciasto samo w sobie przepyszne i chetnie powtórzę nawet bez dodatków! masa ekstra nie za słodka, fajnie się komponuje z czekoladowymi dodatkami a ten twaróg śmietankowy to odkrycie roku! od tej pory już z innym nie piekę choć w moim mieście nie jest łatwo go upolować 😀

    1. Marta

      Jestem przeszczęśliwa czytając takie komentarze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. Patrycja

    Zrobiłam na urodziny Córci wszyscy zachwyceni a szczególnie ona 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę zwłaszcza, że Córka była zadowolona 🙂 Wszystkiego dobrego dla Córeczki, pozdrawiam 🙂

  14. Jadwiga

    Tort jest przepyszny, mój Tomuś był przeszczęśliwy 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  15. Milena91

    Idealny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  16. Jola

    Wyszedł pyszny!!!

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  17. Patrycja

    Kremówkę przed dodaniem zmiksować? Czy dodać płynną?

    1. Marta

      Dodać płynną, dopiero później zmiksować 🙂

  18. Jagoda

    Wyszedł przepyszny wszystkie dzieciaki dosłownie buzie do ziemi :)))

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  19. Majka

    Tort wygląda kusząco chciałabym go zrobić ale nie wiem co będzie jak moje małe towarzystwo wyczuje kawę:/. Czy można ją czymś zastąpić ?

    1. Marta

      Kawa nie jest wyczuwalna, u nas ani dzieci ani nawet dorośli się nie zorientowali 😉 Ewentualnie można zastąpić gorącą wodą.

  20. Zoja

    Och jak ja się bałam podjąć tego dzieła ale wyszło pysznie i to bez poprawek! ślepo zaufałam jak zawsze Twoim przepisom i mam efekt jak ze zdjęcia a cukiernik ze mnie naprawdę kiepski 🙂 Dziękuję bardzo!!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂

  21. Gabriela

    Witam

    Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki – czy to ma być śmietanka czy śmietana 36%? 🙂

    1. Marta

      Witam 🙂 użyłam śmietanki 36 %, ale śmietana 36 % też się sprawdzi (np. z piątnicy 🙂 )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top